Τι σου συμβαίνει στη ζωή δεν είναι το σημαντικό… το σημαντικό είναι πώς το αντιμετωπίζεις! Πολλοί άνθρωποι πιστεύω ότι πάσχουμε από μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Η ασθένεια της αρνητικότητάς μας! Είναι απίστευτα τα καντάρια περιορισμού που οι ίδιοι βάζουμε στον εαυτό μας, στην ζωή μας και κατ’ επέκταση στον περίγυρό μας, με την ατελείωτη διοχέτευση της αρνητικής σκέψης μας! Κάντε ένα πείραμα… Παρακολουθείστε συνομιλίες φίλων. Προσέξτε πόσες φορές οι κουβέντες τους συνοδεύονται από την καταλυτική λέξη “αλλά”. Αυτή η λέξη έχει τόσο δύναμη που, από μόνη της, μπορεί να καταρρακώσει όλη την ενέργεια μας. Οι παρακάτω ομάδες είναι απλά παραδείγματα με φράσεις αρνητικής και θετικής σκέψης:
Ομάδα Α:
Θέλω να πάω να ζητήσω δουλειά κάπου ναι, αλλά φοβάμαι γιατί ξέρω ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Θέλω να γραφτώ σε μια σχολή χορού αλλά ντρέπομαι, γιατί ξέρω ότι δεν το χω.. Θέλω να ξεφύγω για ένα ΣΚ, αλλά δεν έχω λεφτά.. Θέλω να πάω στο εξωτερικό να σπουδάσω, αλλά δεν έχω τα εφόδια.. Θέλω να γνωρίσω ένα σωστό άνδρα, αλλά ξέρω ότι δεν υπάρχουν άντρες πλέον….
Είναι απίστευτο το πόσο συχνά ακούγονται αυτές οι λέξεις καθημερινά και δυστυχώς έχουν παίξει το ρόλο τους στο παρελθόν μας, στο παρόν και στο μέλλον μας.. Έχετε αναρωτηθεί πόσο διαφορετικές θα μπορούσαν να είναι οι εξελίξεις της ζωής μας αν αντικαθιστούσαμε όλη την ομάδα Α με την ομάδα Β;
Ομάδα Β:
- Θα πάω να ζητήσω δουλειά, θα είναι δύσκολο να βρω αυτό που θέλω, ίσως να μου κλείσουν οι περισσότερες πόρτες πιστεύω όμως ότι… η δέκατη μπορεί να μου ανοίξει!
- Θέλω να γραφτώ σε μια σχολή χορού γιατί μου αρέσει να χορεύω και ότι μάθω καλό θα είναι και ας μην έχω ταλέντο.
- Oκ, δεν έχω λεφτά να πάω εκδρομή αλλά θα περάσω καλά κάνοντας κάτι διαφορετικό με τους φίλους μου αυτή τη φορά.
- Θα κάνω οικονομίες, θα θέσω στόχους, ζητώ βοήθεια από την οικογένειά μου και προσπαθώ με υπομονή να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα όσα χρόνια και αν χρειαστούν.
- Θα γνωρίσω τον καλύτερο άνδρα που μπορώ να γνωρίσω γιατί το αξίζω, κάποια στιγμή που θα είναι η κατάλληλη!
Καμία από τις παραπάνω φράσεις δεν είχαν τη λέξη “αλλά”… Νοιώθετε την ενέργεια που αποδίδει η δεύτερη ομάδα χωρίς τη λέξη αυτή και την αρνητικότητα που αποδίδει η πρώτη ομάδα? Η δεύτερη ομάδα έχει απέραντες πιθανότητες γιατί δεν έχει περιορισμούς. Η πρώτη ομάδα δεν ..πάει πουθενά γιατί δεν μπαίνει καν σε οποιαδήποτε διαδικασία έχοντας προδικάσει το αποτέλεσμα. Δεν είμαι υπέρ της υπέρμετρης αισιοδοξίας που αγγίζει τα όρια της ουτοπίας γιατί και αυτή η τοποθέτηση είναι ακραία. Η ουσία είναι σε ποια ομάδα θα επιλέξουμε να υπάρχουμε? Στην Α ή στην Β? Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα. Αρνητικό, μέτριο, ικανοποιητικό, καλό, τέλειο, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να δημιουργούμε με την ίδια μας την ενέργεια τις καταστάσεις που θέλουμε έχοντας γίνει οι ίδιοι οι αρωγοί του αποτελέσματος που θέλουμε να έχουμε. Προκαλώντας το αποτέλεσμα και όχι καταδικάζοντάς το προδίδοντας με αυτό τον τρόπο την ανασφάλεια και τον περιορισμό των της σκέψεων μας. Μόνο έτσι όμορφα πράματα θα γεννιούνται και κατά συνέπεια όμορφοι άνθρωποι.
Δεν είναι τυχαίο διαβάζοντας τις βιογραφίες μεγάλων , επιτυχημένων καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και προσωπικοτήτων διαπιστώνουμε ότι όλοι ανήκαν στην ομάδα Β. Αυτοί είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερα διλλήματα από τις απλές φράσεις και τα ερωτηματικά της ομάδας Α. Με την στάση ζωής όμως της ομάδας Β μεγαλούργησαν γιατί κάποια στιγμή στη ζωή τους πήραν κάποια μεγάλα ρίσκα που τους επέτρεψαν να γίνουν ξεχωριστοί με θέληση, υπευθυνότητα και σθένος. Αν βάλουμε στη καθημερινή ζωή μας την δυναμική αυτών των λέξεων που μας δυναμώνουν και δεν μας αδειάζουν, θα ανοίξουν διάπλατα μπροστά μας άλλα μονοπάτια και άλλοι ορίζοντες. Δοκιμάστε το…
Θεοδώρα Σατολιά