Το καλοκαίρι φθάνει στο τέλος του και το διαδέχεται το ξεκίνημα μιας νέας σχολικής χρονιάς για τα παιδιά. Τα αισθήματα της ανεμελιάς και της καλοκαιρινής χαλάρωσης τα διαδέχονται η αγωνία και το άγχος για το νέο  ξεκίνημα. Ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά, που τώρα θα πάνε στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο και εκείνα που θα πάνε πρώτη δημοτικού, έχουν πολύ μεγαλύτερη αγωνία, διότι για εκείνα αρχίζει κάτι εντελώς καινούργιο. Αλλά και για τους υπόλοιπους, που θα πάνε σε μεγαλύτερες τάξεις ή ακόμη και για τα παιδιά, που ενδέχεται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, (πχ λόγω μετακόμισης) η αγωνία και το άγχος της αλλαγής υπάρχει. Φυσικά, η προσαρμογή στη νέα καθημερινότητα και η καταπολέμηση του άγχους για τη νέα σχολική χρονιά αντιμετωπίζονται εύκολα, αρκεί να ληφθεί υπόψη ό, τι  θα αναφερθεί παρακάτω.

Πρώτα απ’ όλα, τα αισθήματα του άγχους, της ανησυχίας και του φόβου είναι απολύτως φυσιολογικά και έτσι ακριβώς πρέπει να αντιμετωπίζονται, όχι να τα θεωρούμε παράλογα και να αποπαίρνουμε τα παιδιά επειδή ανησυχούν. Όλοι μας, όταν πρόκειται να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο (πχ μια καινούργια δουλειά, καινούργιο σπίτι, νέα γειτονιά κ.ά.) έχουμε αυτό το άγχος και την ταραχή της αλλαγής, ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι ξένο, το οποίο πρέπει να το «κατακτήσουμε» και να το κάνουμε «δικό μας», γιατί θα γίνει καθημερινότητά μας. Πρέπει να είμαστε οπλισμένοι με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για κάθε νέα αρχή. Αυτό ισχύει, τόσο για θέματα μεγάλων, όσο και για θέματα μικρών. Επομένως, το σχολείο, που είναι το θέμα που μας απασχολεί στο παρόν, πρέπει να το πάρουμε με καλό μάτι, ώστε να μπορέσουμε (ως γονείς ή γενικότερα ως μεγαλύτεροι) να ενθαρρύνουμε και να βοηθήσουμε την προσαρμογή των μικρών στο σχολείο τους.

Ως πρώην μαθήτρια που αντιμετώπιζα το σχολικό άγχος και ως πλέον φοιτήτρια του Παιδαγωγικού, θα παραθέσω ορισμένα tips, που θεωρώ χρήσιμα για την κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία για το σχολείο.

Tip 1: Μπαίνουμε ξανά σε πρόγραμμα. Όταν οι καλοκαιρινές διακοπές θα έχουν τελειώσει, θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν τα παιδιά να προσαρμόζονται στη νέα καθημερινότητα. Κυριότερο απ’ όλα είναι οι ώρες του ύπνου. Για να είναι το σώμα και το μυαλό έτοιμο να ξεκινήσει τη μέρα χρειάζεται να έχουμε συμπληρώσει 8 ώρες ύπνου. Εννοείται, βέβαια, πως η έναρξη αυτών των 8 ωρών πρέπει να γίνει νωρίς το βράδυ, όχι μόνο για να σηκωθούμε νωρίς το πρωί, αλλά και γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός ξεκουράζεται καλύτερα αν κοιμηθούμε στο διάστημα 9-11μ.μ.. Έτσι, λοιπόν, τα ωράρια του ύπνου θα πρέπει να επανέλθουν και να αναπροσαρμοστούν σε ωράρια σχολείου, όσο το δυνατόν πιο νωρίς, με αποτέλεσμα, μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το παιδί να έχει συνηθίσει σε αυτό.

Tip 2: Ακούμε – Ενθαρρύνουμε – Δίνουμε κίνητρα.  Είναι σίγουρο πως οι μικροί μπόμπιρες θα έχουν αμέτρητες ερωτήσεις σχετικά με το σχολείο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για εκείνους είναι να τα αφήσουμε να εκφράσουν ελεύθερα οποιαδήποτε απορία και αν έχουν και ακούγοντας τους, να τους δώσουμε τις ανάλογες απαντήσεις. Όλες τους οι απορίες είναι αποδεκτές, πολλές φορές πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα για τα παιδιά δεν είναι, διότι τώρα αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Οφείλουμε, λοιπόν, να το σεβαστούμε και να λύσουμε κάθε μικρό και μεγάλο τους προβληματισμό. Φυσικά, δεν ξεχνάμε να τα ενθαρρύνουμε για το καινούργιο τους ξεκίνημα, επισημαίνοντας ό, τι θετικό θα τους προσφέρει το σχολείο (θα γνωρίσει καινούργιους φίλους, θα συναντήσει τους παλιούς του φίλους, θα μάθει πολλά νέα πράγματα, θα μάθει καινούργια παιχνίδια). Ακόμα, αρκετά σημαντικό είναι να δώσουμε κίνητρο στα παιδιά ώστε να επιθυμούν να πάνε στο σχολείο. Ένας τρόπος είναι η αγορά νέων σχολικών ειδών, πηγαίνοντας μαζί με το παιδί να διαλέξει τη σχολική του τσάντα, την κασετίνα, τα τετράδια και τα μολύβια που θα έχει, του δημιουργείται η επιθυμία να αξιοποιήσει τα καινούργια του αποκτήματα, άρα θα είναι πιο πρόθυμο για το νέο του ξεκίνημα.

Tip 3: Γνωρίζουμε το σχολικό περιβάλλον.  Ένας παράγοντας που δημιουργεί άγχος στο μαθητή για τη πρώτη μέρα στο σχολείο είναι το ότι θα βρεθεί σε έναν άγνωστο χώρο, που δεν έχει ξαναδεί και δεν γνωρίζει τα σημεία του. Η λύση σε αυτό είναι η επίσκεψη σας στο χώρο του σχολείου, πριν ξεκινήσει, μαζί με το παιδί, ώστε να περιηγηθεί σε αυτό, να ανακαλύψει που βρίσκονται οι βρύσες, οι τουαλέτες, το κυλικείο, κλπ και να είναι πιο εξοικειωμένο με τον καινούργιο χώρο (Τα σχολεία είναι ανοιχτά από τη 1 Σεπτεμβρίου). Θα του δημιουργηθεί, έτσι, ένα αίσθημα ασφάλειας, καθώς θα γνωρίζει ήδη κάποια πράγματα για το χώρο που πρόκειται να επισκεφτεί ξανά σύντομα και που θα επισκέπτεται από κει και πέρα καθημερινά. Η αγωνία για το ξένο περιβάλλον θα έχει ελαττωθεί σημαντικά και στη θέση του θα έρθει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης.

Tip 4: Κάνουμε τη μάθηση παιχνίδι. Ο γονιός είναι ο πρώτος «δάσκαλος» του παιδιού και το σπίτι του το πρώτο «σχολείο». Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική και η μάθηση στο σπίτι. Τα παραμύθια, η ζωγραφική, τα πάζλ και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες βοηθάνε τα παιδιά να αποκτήσουν ορισμένες δεξιότητες χρήσιμες και για τη σχολική τους ζωή αλλά τους εντείνεται και η επιθυμία για μάθηση. Συγκεκριμένα, με την ανάγνωση παραμυθιών, ενισχύεται η ανάπτυξη της ομιλίας αλλά και η συγκέντρωση του παιδιού. Επομένως, οι δραστηριότητες στο σπίτι που ενισχύουν τη μάθηση είναι πολύ σημαντικές και δεν πρέπει να παραμερίζονται, είναι σημαντικό να αφιερώνεται χρόνος για αυτές.

Tip 5: Αναθέτουμε ευθύνες στα παιδιά. Τελευταίο και πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι η ανάθεση ευθυνών, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανεξαρτητοποίηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Του αναθέτουμε να ετοιμάσει μόνο του τη σχολική τσάντα, να επιλέξει εκείνο τι θα φορέσει, τι φαγητό θα πάρει μαζί του, έτσι ώστε να αποκτήσει το αίσθημα της ευθύνης αλλά και να νιώσει ότι από τη μεριά των γονέων υπάρχει εμπιστοσύνη.  Δείχνοντάς του εμπιστοσύνη, το παιδί θα αρχίσει να γίνεται πιο ανεξάρτητο, πιο  υπεύθυνο και θα αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του.

Καλή σχολική χρονιά!!!

 

Χριστίνα Σαραντίδη

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαιδευσης

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

©2015

contact us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?