Εάν μπούμε στην αναζήτηση της Google και ψάξουμε τη φράση «ελληνικό καλοκαίρι», οι αναρτήσεις που θα δούμε αφορούν στην πλειονότητα τους διάσημες ελληνικές παραλίες, μπαράκια, νυχτερινή ζωή, απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας και φυσικά τι άλλο; Κυκλάδες, Κυκλάδες, Κυκλάδες! Ναι, είναι αλήθεια πως το σύμπλεγμα των Κυκλάδων είναι από τα διασημότερα στον κόσμο και μάλιστα είναι γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή τη γη -και δεν είναι λίγοι- που γνωρίζουν τις Κυκλάδες, και πιο συγκεκριμένα τη Μύκονο και τη Σαντορίνη εξ’ αυτών, αλλά δεν ξέρουν καν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα! Και αυτή είναι μια φτωχή προσέγγιση που σίγουρα αδικεί το πνεύμα του ελληνικού καλοκαιριού, τις Κυκλάδες αλλά και τους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα για να «ξεδιψάσουν» από το γαλάζιο του Αιγαίου και το μόνο που προσδοκούν είναι «να το ζήσουν όπως ακριβώς του αξίζει!». Γιατί το ελληνικό καλοκαίρι είναι βίωμα και οι Κυκλάδες στο σύνολο τους είναι τρόπος ζωής. Πως όμως το γεύεται κανείς όλο αυτό στην πλήρη αυθεντικότητα του έστω και για λίγο; Ιδού το ερώτημα…
Όχι απλώς Κυκλάδες, Τήνος!
Η πρώτη φορά που νιώσαμε την ανάγκη να επαναπροσδιορίζουμε την βαθιά αξία του ελληνικού καλοκαιριού αλλά και να αναζητήσουμε την ουσία του σε ένα Κυκλαδίτικο νησί, εμείς εδώ στο Beauty Guard, ήταν όταν συναντήσαμε τη Σοφία Πασσά. Και τη συναντήσαμε τυχαία, εδώ στη Αθήνα, για να καταλήξει να συζητάμε ακριβώς αυτά που γράφτηκαν στον πρόλογο αυτού του άρθρου, παρέα με ένα ποτήρι λευκό κρασί στην ταράτσα του Public στο Σύνταγμα. Η τελευταία φράση σε εκείνο τα Κυριακάτικο brunch άνηκε στη Σοφία και απευθυνόταν σε μένα «μα ούτε εσύ έχεις ιδέα τι σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι στις Κυκλάδες. Σε περιμένω στην Τήνο!»
Η Τήνος είναι το νησί που οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε πάει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας επισκεπτόμενοι τη Μεγαλόχαρη, ομοίως και οι ξένοι επισκέπτες που ενδιαφέρονται για θρησκευτικό τουρισμό. Φτάνει κανείς στο νησί με το πλοίο, πηγαίνει στη Μεγαλόχαρη, κάνει μια βόλτα στο λιμάνι, πίνει κανένα ούζο για να χαλαρώσει και ξαναμπαίνει στο πλοίο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο πλέον αυτού. Η έτσι εσφαλμένα νομίζουμε…
Η φράση αυτή της Σοφίας αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Και αν δε γνώριζα πως η Σοφία Πασσά αποτελεί το απόλυτο πρόσωπο της Τήνου, τον ορισμό του concierge ή μήπως να πούμε καλύτερα την Τηνιακή απόγονο του Ξένιου Ζευ, δε θα την είχα δεχτεί, πιθανότατα στερούμενη την απόλυτη Κυκλαδίτικη εμπειρία. Με την πρώτη ευκαιρία, μεταξύ εργαστηρίου, φαρμακείου και λοιπών δραστηριοτήτων-επαγγελματικών και μη- έκλεψα στην κυριολεξία 4 μέρες από το πουθενά και μπήκα στο Blue Star Ferries. Θυμάμαι τον εαυτό μου να της τηλεφωνώ σχεδόν αιφνιδιαστικά για να της πω «έρχομαι» και ύστερα να τη συναντώ στο λιμάνι, όπου είχε έρθει να με προϋπαντήσει με ένα πλατύ ζεστό χαμόγελο και τα μάτια της να λάμπουν στην ιδέα ότι θα μοιραστεί με άλλον έναν φίλο-επισκέπτη τα πολύτιμα τηνιακά μυστικά της.
Στη διαδρομή από τη χώρα στον Τριπόταμο, η Σοφία μου μίλησε για την ιστορία του νησιού και του χωριού συγκεκριμένα, ενώ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και όλη του τη μορφολογία στην πράξη, μιας και είναι γεωλόγος στο επάγγελμα.
Ο Τριπόταμος απέχει μόλις 5 χλμ. από τη χώρα και στην πραγματικότητα είναι χτισμένος κάτω από την Μεσαιωνική πόλη της Τήνου, στους πρόποδες του γρανιτένιου βράχου του Εξώμβουργου. Προς το Νότο, ανοίγεται η επιβλητική θέα στο Μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας, της μοναχής που είδε το όραμα και οδηγήθηκαν στην Εύρεση της Εικόνας της Μεγαλόχαρης και στο νησιώτικο σύμπλεγμα της Δήλου, με το καταγάλανο Αιγαίο να κοσμεί το τοπίο με έναν μοναδικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, ο Τριπόταμος μοιάζει σα να είναι ο πραγματικός ομφαλός της Τήνου, γιατί εκεί συναντιούνται όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην Ενδοχώρα, στα Άνω, Μέσα και Έξω μέρη του νησιού αλλά και σε πανέμορφες αμμώδεις παραλίες.
Μια μικρογραφία λαβύρινθου είναι ο Τριπόταμος, που τίποτε δεν έχει να ζηλέψει από τη Μινωική Κρήτη. Ταυτόχρονα είναι ένα χωριό φρούριο, με εισόδους από ανατολή, βορά και δύση και λιθόστρωτα σοκάκια, από αυτά που άλλοτε έτρεχαν στα άλογα τους οι ιππότες, ανάμεσα σε παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπιτάκια, να μπλέκονται ιδιόμορφα το ένα με το άλλο και όλα μαζί να σχηματίζουν μια μικρή καστροπολιτεία. Ένα κάστρο που δεν το ‘χεις ξαναδεί γιατί από μόνο του δεν έχει τείχη και τάφρο, αν όμως σφραγίσουν όλες οι πύλες του, μένεις για πάντα εκεί. Να περπατάς φορώντας ψάθινο καπέλο και τρώγοντας καρπούζι ένα καλοκαίρι ολόκληρο και να μην τα χορταίνεις. Να βολτάρεις και η αύρα του Αιγαίου να σε διαπερνά και να σε εξιλεώνει, την ώρα που ο ελληνικός ήλιος σου ζεσταίνει την καρδιά. Ας σφραγίσουν λοιπόν οι πύλες. Θες να είσαι εκεί, δε θέλεις να φύγεις!
Μπαίνοντας στο Τριπόταμο και προτού καταλάβεις που ακριβώς βρίσκεσαι, συναντάς τα «Σταυροδρόμια», ενώ «πίσω από αυτά» βρίσκεται η ιδιοφυής και ταλαντούχα αρχιτέκτονας Ουρανία Διαμαντοπούλου. Και εκεί μένεις με το στόμα ανοιχτό, γιατί αυτό που αντικρίζεις δύσκολα το έχεις ξαναδεί στις Κυκλάδες! Τα «Σταυροδρόμια», δεν είναι τίποτα λιγότερο από την απόλυτη ευκαιρία σου να ζήσεις σαν πραγματικός Τηνιακός, αφού πρόκειται για καταλύματα, τα οποία ενώνουν την αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού με έναν μοντέρνο και ταυτόχρονα luxury chic lifestyle, που σου επιτρέπει να γευτείς τις Κυκλάδες σε όλο τους το μεγαλείο.
Η Σοφία με ξενάγησε σε κάθε ένα από τα καταλύματα αυτά, τα οποία αποτέλεσαν για πολλά χρόνια ερειπωμένα οικήματα του χωριού, ενώ με την αρχιτεκτονική παρέμβαση της μητέρας της Ουρανίας, μεταμορφώθηκαν στα πιο όμορφα και φιλόξενα καταλύματα, χωρίς την παραμικρή αλλοίωση της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αύρας τους. Κάθε ένα από τα σπίτια αυτά έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα, που επισφραγίζεται από τα εκπάγλου καλλονής χειροποίητα έπιπλα, φτιαγμένα από τηνιακούς τεχνίτες με πολύ μεράκι, ενώ έχει πάρει το όνομα του από τη χρήση που είχε στο παρελθόν.
Όπως φανερώνει και το όνομα του, το κυκλαδίτικο αυτό σπίτι αγκαλιάζεται από την ομορφότερη θέα που μπορεί να απολαύσει κανείς στον Τριπόταμο.
Πήρε το όνομα του από την παλιά χρήση του χώρου ως κελάρι για τη φύλαξη λαδιού και κρασιού. Σήμερα αποτελεί ένα κατάλυμα υψηλής αισθητικής και άνεσης, που ωστόσο διατηρεί εντός του, ανακαινισμένο, ακόμη και το πατητήρι που πατούσαν τα σταφύλια και παρήγαγαν το κρασί.
Ένα παραδοσιακό luxury σπίτι δύο επιπέδων που οφείλει την ονομασία του στα παλαιότερα χρόνια προσδιορίζοντας τη θέση του «άνω από τη γη» αλλά και την κύρια είσοδο του από τον επάνω δρόμο…
Ένα σπίτι δεμένο με την παράδοση της τηνιακής μαρμαροτεχνίας. Πήρε το όνομα του από τα κομψοτεχνήματα αυθεντικού τηνιακού μαρμάρου που βρέθηκαν μέσα στους πέτρινους τοίχους του…
Εμπνευσμένη από τις λουλουδιαστές και γεμάτες χρώματα και αρώματα κυκλαδίτικες αυλές, αυτή η παραδοσιακή κυκλαδίτικη πετρόχτιστη αυλή- σπιτάκι δε θα μπορούσε να λείπει από τα Σταυροδρόμια.
Βρίσκεται αντικριστά σε μια από τις παραδοσιακές φυσικές πηγές του Τριπόταμου. Δε θα μπορούσε να είναι δροσερότερο και ομορφότερο, αλλά και ούτε γινόταν να ονομαστεί αλλιώς.
Εκεί όπου οι τηνιακοί έφτιαχναν με μεράκι τη ρακί, με διαδικασία πατήματος των σταφυλιών και απόσταξης. Ανακαινισμένο και με υψηλή αισθητική, μας επιτρέπει να δούμε ακόμη μέσα του όλη την παράδοση.
Πηγαίνοντας στην Τήνο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα «Σταυροδρόμια» και εκεί όλα συναντιούνται και μπερδεύονται γλυκά. Από τη ρακί και τα παραδοσιακά γλυκίσματα που σε καλωσορίζουν μπαίνοντας στο σπίτι και το πρωινό με τις παραδοσιακές λιχουδιές, μέχρι την τελευταία αισθητική λεπτομέρεια του χώρου που σέβεται και αναζωογονεί την παραδοσιακή κυκλαδίτικη κουλτούρα, μέχρι την άψογη αισθητική, τη ζεστασιά της φιλοξενίας, την πολυτέλεια και την άνεση. Εκεί σε περιμένουν όλα όσα αναζήτησες πολλές φορές στις διακοπές σου αλλά δε τα βρήκες πάντα στο σύνολο τους. Στα Σταυροδρόμια (Crossroads Inn) δεν είσαι απλά επισκέπτης. Γίνεσαι Τηνιακός.
Η Άνω Θέα αποτέλεσε το σπίτι μου στον Τριπόταμο και τη λάτρεψα από όλες τις απόψεις. Δεν ήταν όμως η μοναδική έκπληξη πολυτέλειας που με περίμενε κατά τη διαμονή μου. Το ίδιο απόγευμα και αφού είχα ξεκουραστεί και απολαύσει ένα υπέροχο φλιτζάνι εκλεκτού πράσινου τσαγιού παρέα όπως πάντα με το βιβλίο μου, η Σοφία με επισκέφτηκε στο μπαλκόνι μου για να μοιραστεί μαζί μου τους υπόλοιπους θησαυρούς του νησιού.
Ποιος τη χάρη μου! Είχα προσωπικό οδηγό καλοπέρασης, που όχι μόνο ήξερε και την τελευταία πέτρα του νησιού όπως λέμε -στην κυριολεξία καθότι γεωλόγος- αλλά ήταν προσωπική της υπόθεση να μου δείξει το κάθε τι γεμίζοντας τις αποσκευές μου με τις πολυτιμότερες αναμνήσεις και μοναδικές εμπειρίες. Ένας μικρός σχεδόν χειροποίητος χάρτης, σαν αυτόν «του κρυμμένου θησαυρού» τέθηκε επί της τραπέζης και η Lady Concierge μου άρχισε να μου μιλάει χωρίς φόβο και με πολύ πάθος για τους τρόπους ανακάλυψης του θησαυρού αυτού. Ιδού τα Highlights…
- Περίπατος στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της χώρας και ύστερα παραδοσιακό καφεδάκι με το βιβλίο σου ή με καλή παρέα στο καφέ «μικρό».
- Μαγικά ηλιοβασιλέματα απαράμιλλης γοητείας στο Πασακρωτήρι.
- Στιγμές ξεγνοιασιάς στα beach bars του Αγίου Φωκά. Αν όχι, ποδηλατάδα και σίγουρα «περπατάδα».
- Chill out nights με ποτάκια στα μπαρ της Χώρας με θέα τη Σύρο και τη Μύκονο.
- Μελωδικές βραδιές κάτω από τον έναστρο ουρανό στο καλοκαιρινό φεστιβάλ της ενδοχώρας.
- Μαγικές φωτογραφίες που θα τις ζήλευαν οι καλύτεροι του Instagram στο ενετικό κάστρο στο Ξώμβουργου.
- Να νιώσεις τα vibes των επιβλητικών βράχων και να αναγνωρίσεις τις μορφές και τα πρόσωπα που κρύβουν μέσα τους στη Βώλαξ και τη Λειβάδα.
- Βολτάρισμα και χαλάρωση στα γραφικά σοκάκια με τους περιστερώνες στον Ταραμπάδο.
- Σερφινγκ και συμπάθεια στα κύματα της Κολυμπήθρας, με ουζάκι και μεζέδες.
- Βουτιές στο γαλάζιο του Αιγαίου στον Άγιο Ρωμανό.
- Να σκαρφαλώσεις στον αμμόλοφο της Παχιάς άμμου παίζοντας και χτίζοντας τα δικά σου ενετικά κάστρα σα μικρό παιδί.
- Αξέχαστες βουτιές με το ταίρι σου σε Mood “μόνοι πάνω στη γη» στη Λυχναφτιά όπου φτάνεις είτε με το αυτοκίνητο είτε με το καϊκάκι.
- Κολύμπι στο γρανιτένιο βυθό με τις χίλιες και μια αποχρώσεις του πράσινου στον Κουμελά και στο Μαλλί.
- Να χορέψεις παραδοσιακά νησιώτικα στο πανηγύρι της Καρδιανής και ύστερα να δροσιστείς πίνοντας νερό από την πηγή της.
- Να διαβείς το κατώφλι των σπιτιών μεγάλων καλλιτεχνών της Τήνου: του Χαλεπά στον Πύργο και του Γύζη στο Σκλαβοχωριό.
- Δροσιά και παραδοσιακό γλυκό στον Πύργο, ακούγοντας το θρόισμα του πλάτανου στην πλατεία.
- Να νιώσεις την ελπίδα και τη γαλήνη αλλά και να ισχυροποιήσεις την ενσυναίσθηση σου βλέποντας τα χιλιάδες τάματα στην Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με τη θαυματουργή εικόνα, που στέκει επιβλητικά στη χώρα.
- Να επισκεφτείς το καταπληκτικό Μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας.
Τηνιακή γαστρονομία & cruelty free
Για όσους είναι vegan, τα νέα είναι καλά! Γιατί η Τήνος είναι πάνω απ’ όλα το νησί της Μεγαλόχαρης, όπου οι κάτοικοι του στην πλειοψηφία τους ακολουθούν τις νηστείες κατά γράμμα. Σε κανένα άλλο νησί δε θα βρεις τόσες πολλές νηστίσιμες λιχουδιές μαζεμένες! Αλλά και αν δεν είστε Vegan πάλι τα νέα είναι καλά! Γιατί η omnivore γαστρονομία της Τήνου είναι και αυτή περιώνυμη! Μη φας πολύ από τη σπιτική πάστα φλώρα φτιαγμένη από τα χεράκια της κ. Μαρίτσας που θα σε φιλέψουν στο Crossroad Inn. Όχι γιατί δεν το αξίζει αλλά για να έχεις χώρο στο στομάχι σου για τα υπόλοιπα φανταστικά εδέσματα. Δεν έχεις παρά να συμβουλευτείς το «χάρτη του κρυμμένου θησαυρού» που θα σου δώσει η Σοφία με το που θα φτάσεις στα Σταυροδρόμια!
Αποχαιρετώντας το νησί και τους φιλόξενους κατοίκους του
Όταν ενσωματώνεσαι στο χώρο που βρίσκεσαι, ο χρόνος χάνει την υπόσταση του και εσύ αφήνεσαι απλά να ρέεις φυσικά μέσα στα γεγονότα, τις εικόνες και τις στιγμές. Σύντομα ήρθε η ώρα του γυρισμού στην Αθήνα.
Θυμάμαι τη στιγμή του αποχαιρετισμού με τη Σοφία στο λιμάνι. «Η Τήνος ήταν μια έκπληξη για μένα» της είπα. «Και τα σταυροδρόμια είναι ιδέα. Θα ξανάρθω σύντομα».
Στη Σοφία που επαναπροσδιορίζει την έννοια της φιλοξενίας από κάθε άποψη, δίνοντας της ποιότητα και νόημα.
Στην κ. Ουρανία, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε τα Σταυροδρόμια και μπορούμε να τα απολαμβάνουμε.
Στην κ. Αθηνά, την υπέροχη Τηνιακή που είχα την τύχη να γνωρίσω και να με δεχτεί στο σπίτι της εκείνο το απόγευμα. Για την ρακί που μου πρόσφερε, παρέα με το χαμόγελο της και το γνήσιο νησιώτικο ταπεραμέντο της. Μα πιο πολύ για εκείνες τις στιγμές γαλήνης και θαλπωρής που βρήκα κατά την παραμονή μου στον υπέροχο κήπο της.