Ανάμεσα σε Αιγαίο και Ιόνιο, Πελοπόννησο και Κρήτη, σε σταυροδρόμια γεωγραφίας, ιστορίας και πολιτισμού, προβάλλουν τα μαγευτικά Κύθηρα, το νησί της θεάς Αφροδίτης, ένας μικρός παράδεισος για τους λάτρεις των ποιοτικών διακοπών, της γαλήνης, της φύσης και των αρωμάτων του θυμαριού, του μελιού, της ρίγανης..

Σύμφωνα με μια παράδοση, το νησί έλκει την ονομασία του μάλλον από το ρήμα «κεύθω», που σημαίνει «κρύβω τον έρωτα», συνεπώς ενδείκνυται για να ανακαλύψει κανείς πόσο ερωτευμένος είναι. Από την ονομασία του προήλθε και ο χαρακτηρισμός της Κυθέρειας Αφροδίτης, η οποία κατά τη μυθολογία προήλθε από τον αφρό της θάλασσας των Κυθήρων (όταν έπεσαν από τον ουρανό τα κομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του Ουρανού) και αναδύθηκε στην Κύπρο (όπου απαντώνται σχετικά τοπωνύμια). Οι Ενετοί το ονόμασαν Τσερίγο ή Τσιρίγο, ονομασία που επιβιώνει ως σήμερα.

Στην Τέχνη, τα Κύθηρα έγιναν γνωστά από το «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Γ. Βιζυηνού, ένα αριστούργημα της λογοτεχνίας μας, και από την ομώνυμη ταινία του Θ. Αγγελόπουλου (1984), που βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Καννών.

Το νησί ανήκει ιστορικά στα Επτάνησα, επομένως ακολούθησε την ιστορική διαδρομή του συμπλέγματος, κατακτούμενο και κατοικούμενο κατά καιρούς από Μινωίτες, Φοίνικες, Μυκηναίους, Σπαρτιάτες, Ρωμαίους, Άραβες, Ενετούς, Οθωμανούς (μόνο για 3 χρόνια!), Γάλλους, Ρώσους και Άγγλους, πριν την ενσωμάτωση με την Ελλάδα το 1864. Μετά την ενσωμάτωση, υπάχθηκαν διαδοχικά στο νομό Αργολιδοκορινθίας (!), στο νομό Αττικοβοιωτίας και σήμερα αποτελούν δήμο της Περιφέρειας Αττικής.

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται είτε ακτοπλοϊκώς (από Πειραιά/Καστέλι Χανίων και συχνότερα από Νεάπολη Λακωνίας, όπου μπορεί κανείς να φτάσει οδικώς) είτε αεροπορικώς. Πρωτεύουσα είναι η Χώρα, στο νότιο τμήμα του νησιού.

Ο επισκέπτης των Κυθήρων θα πρέπει να διαθέτει μεταφορικό μέσο, καθώς τα μέρη που αξίζει να επισκεφθεί απέχουν μεταξύ τους χρονικά (όχι τόσο χιλιομετρικά), λόγω της κατάστασης των δρόμων (στενοί, όπως σε όλα σχεδόν τα νησιά μας).

Η Χώρα είναι χτισμένη μέσα και γύρω από επιβλητικό ενετικό κάστρο του 16ου αιώνα και προσφέρει εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα. Στα στενά της σοκάκια φαίνεται σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Η ηρεμία και η γαλήνη που αποπνέει ενδείκνυται για total shut down. Παρά ταύτα, υπάρχουν επιλογές όμορφων μπαρ στο κέντρο της, όπου η ευγενική, ζεστή εξυπηρέτηση θα σας ανταμείψει, όσο απολαμβάνετε το ποτό σας πιθανά σε πεζούλι..

Το επίνειο της Χώρας είναι το Καψάλι, με την παραλιακή του περατζάδα, που διαθέτει γραφικά ταβερνάκια, καφέ, ζαχαροπλαστεία (για το απαραίτητο παγωτό), μέχρι και θερινό κινηματογράφο, στα υπαίθρια θεωρεία του οποίου μπορείτε να απολαύσετε ποτό ή ελαφρά σνακ, κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που λαμβάνουν χώρα. Απέναντι από το Καψάλι, μπορείτε να επισκεφθείτε με σκάφος τη Χύτρα, μια βραχονησίδα, στο κούφιο κάτω μέρος της οποίας καταφεύγουν θαλάσσιες φώκιες (αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε καμία).. Στη Χύτρα, που είναι αρκετά απότομη, φύεται και συλλέγεται το μοναδικό στον κόσμο φυτό της σεμπρεβίβας (με χαρακτηριστικά κίτρινα ανθάκια), που η ονομασία του σημαίνει στα ιταλικά «ζεις για πάντα».

Στο Μυλοπόταμο, αφού πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία του χωριού, μπορείτε να περπατήσετε στους φυσικούς καταρράκτες, που σχηματίζονται από ποταμάκι, το οποίο διαρρέει ένα από τα πολλά φυσικά φαράγγια του νησιού, καθώς τα Κύθηρα διατρέχονται από βορρά προς νότο από μια οροσειρά, που διακλαδίζεται κάθετα στον άξονά της, καθ’ όλο το μήκος της.

Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα ή του Μύρτου αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό αξιοθέατο του νησιού. Είναι γνωστή και ως Black Madonna, καθώς η αυθεντική θαυματουργή εικόνα, που βρέθηκε από βοσκό το 14ο αιώνα σε σημείο με μυρτιές, όπου βρίσκεται σήμερα η Μονή Μυρτιδίων, είναι μισοκαμμένη από πυρκαϊά που ξέσπασε στο μοναστήρι.

Η Αγία Πελαγία στα βορειοανατολικά είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, με γραφική περατζάδα και ταβερνάκια.

Στα δυτικά, αξίζει μια επίσκεψη στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, ενός ναΐσκου που έχει χτιστεί μέσα σε σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες (επισκέψιμο ως κάποιο σημείο), στο μέρος όπου κατά την παράδοση ο Πάρις και η Ωραία Ελένη πέρασαν τις πρώτες μέρες του έρωτά τους, μετά τη φυγή τους από τη Σπάρτη. Στη γιορτή της Αγίας Σοφίας (16/17 Σεπτεμβρίου) τελείται θεία λειτουργία.

Νοτιοανατολικά των Κυθήρων βρίσκεται το κατοικημένο «αδελφό» νησί των Αντικυθήρων, σε ναυάγιο της θάλασσας του οποίου βρέθηκε ο παγκόσμιας φήμης (εκτιθέμενος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας) μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένας πρωτοπόρος μηχανισμός της αρχαιότητας, που διαπιστώθηκε ότι υπολόγιζε με ακρίβεια τους κύκλους του ήλιου και της σελήνης.

Δεν θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για το υπέροχο Τσιρίγο. Σας αφήνουμε να ανακαλύψετε μόνοι σας τις υπέροχες παραλίες του (κορυφαίες η κατακόκκινη Φυρή Άμμος, το Μελιδόνι, ο Λιμιώνας, η Πλατιά Άμμος, ο Αβλέμωνας και the oscar καλύτερου ηλιοβασιλέματος goes to Λυκοδήμου), την πηγαία ευγένεια των φιλόξενων κατοίκων του και τη γαλήνη του θαμνώδους τοπίου με τις αξέχαστες μυρωδιές.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το αξεπέραστο μέλι των Κυθήρων και τα μοναδικά τσιριγώτικα παξιμάδια λαδιού, που προσφέρονται με το πρωινό στα περισσότερα ξενοδοχεία και καταλύματα.

Το νησί της Αφροδίτης σας περιμένει να το ανακαλύψετε..

current_Panos

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

©2015

contact us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?