Πάρα πολύ συχνά για λόγους θρησκευτικούς ή ιατρικούς και όχι μόνο, είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε μια περίοδο νηστείας, την οποία οι περισσότεροι από εμάς τη βλέπουμε «με καλό μάτι» στην προοπτική ότι μέσω της στέρησης που θα υποστούμε, θα καταφέρουμε να χάσουμε τα 2-3 περιττά μας κιλά ή τουλάχιστον θα διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό. Ωστόσο, συνήθως η ζυγαριά μας έχει ενστάσεις μετα από την περίοδο νηστείας αυτή, ώστε τελικά να αναφωνούμε εκνευρισμένοι «αν δε χάλασε η ζυγαριά, αυτό είναι άδικο!».

Κατ’ αρχήν όταν λέμε νηστεύω, εννοούμε ότι απέχουμε από κάποια συγκεκριμένα είδη τροφών, συνήθως ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Ακολουθούμε μια Vegan διατροφή για μια περίοδο της ζωής μας, ή έστω σχεδόν Vegan εφόσον οι τελευταίοι απέχουν για λόγους ηθικής και από άλλα πράγματα. Κι ενόσω αναρωτιόμαστε πως γίνεται να παχαίνουμε αφού απέχουμε από όλα τα είδη ζωικών λιπαρών, μπορούμε κάλλιστα να κοιτάξουμε γύρω μας ρωτώντας «Μα οι vegan που απέχουν πάντα από ζωικής προέλευσης τρόφιμα είναι τελικά όλοι αδύνατοι;» Η απάντηση είναι πως όχι. Ας δούμε λοιπόν γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε προσεγγίζοντας μια πιο σωστή διατροφή για να βελτιώσουμε την υγεία μας.

 

Γιατί όμως συχνά παχαίνουμε όταν κάνουμε νηστεία; Και γιατί οι vegan δεν είναι όλοι πολύ αδύνατοι;

Τα ζωικής προέλευσης λιπαρά μπορούν να αποτελέσουν κάλλιστα έναν παράγοντα παχυσαρκίας, αλλά η αποχή μας από αυτά δεν αποτελεί σίγουρα τρόπο για να χάσουμε βάρος ή να παραμένουμε πάντοτε αδύνατοι εφόσον έχουμε επιλέξει έναν Vegan τρόπο ζωής. Οι λόγοι που παχαίνουμε όταν απέχουμε από ζωικής προέλευσης τροφές είναι αρκετοί και καλό είναι να τους έχουμε κατά νου:

 1. Προσοχή στην ποσότητα!

Νηστεία σημαίνει εξ’ ορισμού στέρηση. Παρόλα αυτά έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, όταν βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας, πολύ συχνά καταλήγουμε να καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από αυτές που συνηθίζουμε. Αυτό το κάνουμε είτε για ψυχολογικούς και συναισθηματικούς λόγους είτε γιατί υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι η αποχή από ζωικής προέλευσης τροφές μπορεί να μας οδηγήσει σε υποσιτισμό. Όταν νηστεύουμε το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε μια προσεγμένη φυτική διατροφή η οποία να μας εξασφαλίζει επάρκεια θρεπτικών συστατικών και όχι να τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες με το φόβο ότι δεν τρεφόμαστε σωστά.

 1. Το ανικανοποίητο αίσθημα του κορεσμού.

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν εντάξει συστηματικά στη διατροφή τους ζωικά παράγωγα, νιώθουν πολύ έντονο αίσθημα πείνας όταν πρέπει να βρεθούν ξαφνικά σε περίοδο νηστείας. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά κανόνα το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μας χορταίνουν ευκολότερα από ότι η φυτική διατροφή. Ένα από τα λάθη που κάνουμε για να μην πεινάμε στις περιόδους νηστείας, είναι να τα αντικαθιστούμε με πολύ μεγάλες ποσότητες αμυλούχων τροφών όπως οι πατάτες, τα μακαρόνια  και το ρύζι, στα οποία προσθέτουμε πολύ μεγάλες ποσότητες λαδιού αλλά και αλατιού για να γίνονται πιο εύγευστα. Έτσι ακόμη και αν εμείς πιστεύουμε ότι τρώγοντας φυτική τροφή θα αδυνατίσουμε ή έστω δε θα παχύνουμε, η πραγματικότητα είναι άλλη, καθώς το άμυλο σε συνδυασμό με το πολύ λάδι και το αλάτι είναι ικανό να μας δώσει αρκετές θερμίδες. Το δε τηγανητό άμυλο (aka τηγανητές πατάτες ή τηγανητό ρύζι) είναι ικανό να μας δώσει ακόμη πιο πολλές.

 1. Συχνότητα λήψης τροφών

Όταν κάνουμε νηστεία, τρώμε πολλές φορές! Εάν κανείς γίνει λίγο πιο παρατηρητικός θα το διαπιστώσει! Αυτό έχει εξήγηση καθώς οι ζωικές τροφές παραμένουν στο στομάχι μας πολύ περισσότερη ώρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης, σε αντίθεση με τη φυτική διατροφή που κατά κανόνα είναι πολύ πιο εύπεπτη. Στις περιόδους νηστείας νιώθουμε λοιπόν πολύ πιο γρήγορα το αίσθημα της πείνας «να μας χτυπά την πόρτα» και αυτό σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση υδατανθράκων με πολύ λάδι και αλάτι μας οδηγεί σε αύξηση βάρους.

 1. Συσκευασμένα τρόφιμα

Τα συσκευασμένα τρόφιμα αποτελούν παράγοντα αύξησης βάρους είτε βρισκόμαστε σε νηστεία είτε όχι. Απλώς στη νηστεία καταναλώνουμε πολύ περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα απ’ ότι σε περιόδους κανονικής διατροφής. Είναι γεγονός ότι τα συσκευασμένα τρόφιμα και ειδικά τα σνακ τύπου πατατάκια ή οι κονσέρβες, αποτελούν μια πολύ εύκολη λύση για να «ξεγελάμε» την πείνα μας, όταν δεν ξέρουμε τι να μαγειρέψουμε και δεν έχουμε καλή οργάνωση. Όλες όμως οι συσκευασμένες τροφές, μη εξαιρουμένων και αυτών που αναγράφουν τη λέξη «light», έχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού (και πολλές φορές και λευκής ζάχαρης) που μας οδηγεί σε «φουσκώματα» αλλά και κατακράτηση υγρών. Εκτός από το αλάτι και τη ζάχαρη, συχνά τα τυποποιημένα τρόφιμα έχουν και μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Συνεπώς έχει τεράστια διατροφική διαφορά το να μαγειρέψουμε εμείς τα φασόλια, απ’ ότι να τα αγοράσουμε σε μορφή κονσέρβας, μια διαφορά που έχει αντίκτυπο και στην καλή μας υγεία αλλά και στη ζυγαριά μας!

 1. Ο παράγων «ταχίνι»

Το ταχίνι είναι μια υπερτροφή καθώς περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ωφέλιμα λιπαρά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη Ε και F αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Είναι δηλαδή μια σχεδόν πλήρης τροφή από μόνο του, με αναρίθμητα οφέλη για την υγεία μας. Έτσι, για να μη μας παχαίνει, θα πρέπει να τρώγεται σε πολύ μικρές ποσότητες και κατά βάση μόνο του ή έστω να συνδυάζεται κατάλληλα με άλλες τροφές! Στις περιόδους νηστείας συνήθως το ταχίνι το καταναλώνουμε υπό τη μορφή χαλβά, ο οποίος περιέχει αρκετή ζάχαρη και επιπρόσθετα το συνδυάζουμε και με άλλα νηστίσιμα τρόφιμα στο γεύμα μας ώστε τελικά να λαμβάνουμε πάρα πολλές θερμίδες, μακράν πολύ περισσότερες από αυτές που έχουμε ανάγκη στην πραγματικότητα.

 1. Ο παράγων «τηγανητά»

Τηγανητές πατάτες, κολοκυθάκια, καλαμαράκια και όχι μόνο, δε λείπουν ποτέ από ένα νηστήσιμο τραπέζι! Το τηγάνισμα ωστόσο είναι ο πιο ανθυγιεινός τρόπος για να μαγειρέψουμε, τα δε τηγανητά είναι σίγουρα από τα πλέον παχυντικά τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών. Έτσι εάν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος ή να διατηρήσουμε το βάρος μας σε σταθερά επίπεδα, θα πρέπει κατά βάση να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας, εφόσον είναι και αρκετά ανθυγιεινά, είτε να τα καταναλώνουμε σε πολύ μικρές ποσότητες και όχι πολύ συχνά.

 1. Κακή οργάνωση

Αναμφίβολα κατά τις περιόδους νηστείας, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ως προς την οργάνωση των γευμάτων μας, αφού αλλάζει ό,τι έχουμε συνηθίσει να κάνουμε στη διατροφική καθημερινότητα μας, από τη λίστα με τα ψώνια μας μέχρι το καθημερινό μας μαγείρεμα. Για να ακολουθήσει κάποιος όμως νηστεία χωρίς να προσθέσει βάρος απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη οργάνωση της κουζίνας από πριν. Αν ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί μας το δεκατιανό μας για παράδειγμα την ώρα που φεύγουμε για τη δουλειά, η πιθανότητα να καταλήξουμε σε ένα φούρνο και να επιλέξουμε μια πατατόπιτα καταναλώνοντας θερμίδες από άμυλο συνδυασμένο με κορεσμένα λιπαρά και αλάτι είναι εξαιρετικά πιθανές. Ταυτόχρονα, όταν δεν έχουμε συνηθίσει να μαγειρεύουμε εύγευστα νηστίσιμα φαγητά εμπλουτίζοντας το πιάτο μας με όλα τα χρώματα των λαχανικών, καταλήγει να τρεφόμαστε μονότονα με τηγανητά, μακαρόνια και ρύζι, εφόσον δεν ξέρουμε κάτι άλλο να φτιάξουμε. Υπάρχουν αμέτρητες νηστίσιμες επιλογές που μπορούμε να μαγειρέψουμε χωρίς να απογοητεύουμε τον ουρανίσκο μας και χωρίς να επιβαρυνόμαστε από πρόσθετες θερμίδες! Αν μη τι άλλο, μια προσεγμένη Vegan διατροφή έχει αρκετή φαντασία και υπέροχη γεύση και δεν έχουμε παρα να την ακολουθήσουμε τις περιόδους της νηστείας μας.

 

Νηστεύοντας σωστά

Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως δεν είναι η νηστεία αυτή καθ’ αυτή που μας οδηγεί σε αύξηση βάρους, αλλά το γεγονός ότι κάνουμε τη νηστεία με λάθος τρόπο. Αντιθέτως, η νηστεία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας αλλά και να χάσουμε κιλά, Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μερικά μικρά μυστικά ώστε να νηστεύουμε αποτελεσματικά!

 1. Η νηστεία είναι κατά βάση μια περίοδος αποτοξίνωσης και όχι απαραίτητα απώλειας βάρους. Εάν μας ενδιαφέρει να χάσουμε και βάρος νηστεύοντας, τότε θα πρέπει να έχουμε κατά νου το δημοφιλές ρητό της δίαιτας «πείνα φυγείν αδύνατον»! Εάν δεν πεινάσουμε λιγάκι παρα πάνω, το περιττό βάρος μας δε γίνεται να χαθεί και αυτό στην πραγματικότητα ισχύει είτε νηστεύουμε είτε όχι. Ωστόσο, κανένα άκρο δεν είναι ασφαλές για την υγεία μας και προφανέστατα και δε θα πρέπει να εξαναγκάσουμε τον οργανισμό μας σε υπερβολική πείνα και υποσιτισμό. Σίγουρα όμως από την άλλη πλευρά το να τρώμε πολύ μεγάλες ποσότητες «επειδή είναι νηστίσιμα και δεν παχαίνουν» ή «επειδή είναι νηστίσιμα και δεν μου καλύπτουν της ανάγκες» ούτε και αυτό είναι σωστή πρακτική. Η σωστή πρακτική είναι η οργάνωση προσεγμένων διατροφικών φυτοφαγικών γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, ώστε να εξασφαλίζουμε επάρκεια και ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
 2. «Ακούς» την πείνα σου; Είναι ίσως η πιο σωστή ερώτηση που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας σε περιόδους νηστείας αλλά και μη. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πότε να καθόμαστε στο τραπέζι αλλά και πότε να σηκωνόμαστε από αυτό. Το να εφαρμόζουμε τη διατροφική λογική του «τρώμε όταν πεινάμε και μόνον τότε» είναι ένα πολύ καλό βήμα για να διατηρούμε το βάρος μας. Από την άλλη πλευρά, όταν καθόμαστε στο τραπέζι, πρέπει να αφουγκραζόμαστε την πείνα μας. Το σώμα μας, μας ειδοποιεί πάντοτε για το αν πεινάει ακόμη ή αν έχει χορτάσει. Η κατάλληλη λοιπόν στιγμή για να σταματάμε να τρώμε, είναι όταν έχουμε την αίσθηση ότι το στομάχι μας είναι σχεδόν γεμάτο. Λίγο προτού νιώσουμε ότι χορτάσαμε. Εάν αυτό έχουμε μάθει να το ακούμε, τότε σταματάμε να τρώμε την κατάλληλη στιγμή και δεν επιβαρυνόμαστε με πρόσθετες θερμίδες. Ας μην ξεχνάμε «τρώμε για να ζούμε, δε ζούμε για να τρώμε!».
 3. Το να τρώμε πολύ αργά είναι ένας καλός τρόπος να απολαμβάνουμε καλύτερα το φαγητό μας αλλά και να μην τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που πραγματικά χρειαζόμαστε. Τρώγοντας αργά, μπορούμε αφενός να αφουγκραζόμαστε καλύτερα την πείνα μας και αφετέρου μας οδηγεί σίγουρα στο να τρώμε λιγότερο, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά της ώρα για να στείλει το σήμα κορεσμού και να νιώσουμε χορτάτοι. Εάν σε αυτά τα 20 λεπτά εμείς τρώμε γρήγορα, τότε σίγουρα θα έχουμε καταναλώσει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.
 4. Στην περίοδο της νηστείας αλλά και της δίαιτας, είναι καλό να καταναλώνουμε φαγητά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το μαύρο ρύζι, τα όσπρια και τα νωπά λαχανικά. Και αυτό γιατί οι φυτικές ίνες μας δημιουργούν εύκολα αίσθημα κορεσμού και έτσι πεινάμε λιγότερο και καταναλώνουμε και μικρότερες ποσότητες.
 5. Ο καλός συνδυασμός τροφών από την άλλη πλευρά είναι αυτός που θα μας εξασφαλίσει ότι παίρνουμε επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης κατά τις περιόδους της νηστείας που απέχουμε από κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά. Τα όσπρια μπορούν να συνδυαστούν δημιουργικά με τους ξηρούς καρπούς ή με τα δημητριακά και να συμπληρωθούν με μια ελαφριά σως ταχινιού για παράδειγμα. Στο σημείο αυτό επειδή δεν είμαστε όλοι ειδήμονες της μαγειρικής, το πιο πρακτικό που έχουμε να κάνουμε είναι να δανειστούμε τις νοστιμότατες συνταγές των vegan φίλων μας, οι οποίοι συνδυάζοντας σωστά τα υλικά στην μαγειρική τους, έχουν καταφέρει αυτό το μαγικό να τρέφονται σωστά, νοστιμότατα και να απέχουν σε όλη τους τη ζωή από οτιδήποτε ζωικής προέλευσης, ενώ ταυτόχρονα να χαίρουν άκρας υγείας όπως δείχνουν οι κλινικές έρευνες.
 6. Είτε σε δίαιτά είτε σε νηστεία, πάντοτε έχουμε ανάγκη από καλά λιπαρά όπως είναι τα Ω3 και Ω6, ενώ πρέπει να αποφεύγουμε τα «κακά» λιπαρά για το καλό της καρδιάς μας. Θα ήταν ευεργετικό συνεπώς να κρύψουμε το τηγάνι μας σε ένα βαθύ ντουλάπι και ταυτόχρονα να εντάξουμε λιναρόσπορο και καρύδια στα σνακ μας και αβοκάντο και σουσάμι στη σαλάτα μας.
 7. Η βιταμίνη Β12 είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες που ταυτόχρονα είναι δύσκολο να τη βρούμε σε ποικιλία τροφών πλην των ζωικών τροφών. Για ακόμη μια φορά τα vegan προϊόντα θα είναι αυτά που θα μας την εξασφαλίσουν στις περιόδους νηστείας και δίαιτας. Στη νηστεία λοιπόν, κάνουμε τα μακαρόνια μας γευστικότατα με το Unami, τη λεγόμενη διατροφική μαγιά που είναι ενισχυμένη με βιταμίνη Β12. Είναι η λεγόμενη «παρμεζάνα των vegan” και ταιριάζει με όλα, ακόμη και με το ποπ κόρν και το home cinema! Ταυτόχρονα όλα τα φυτικά γάλατα όπως αμύγδαλου, ρυζιού, καρύδας, φιστικιού, καρυδιού αλλά και τα vegan τυριά και γιαούρτια είναι ενισχυμένα με βιταμίνη Β12 ώστε να μην ανησυχούμε για καμία έλλειψη στη διατροφή μας και ταυτόχρονα να μετατρέψουμε τη νηστεία σε μια υπέροχη διατροφική εμπειρία.
 8. Επιλέγουμε να συνδυάζουμε δημιουργικά φυτικές πηγές σιδήρου όπως τα φασόλια, οι φακές και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε συνδυασμό με βιταμίνη C από τα λαχανικά και τα φρούτα ώστε να επιτυγχάνουμε καλύτερη απορρόφηση του. Τα vegan μπιφτέκια φακής με λεμόνι συνδυαστικά με πράσινη σαλάτα που να περιέχει σπανάκι και πιπεριά είναι ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνη C, για παράδειγμα.
 9. Είναι γεγονός ότι το ούζο, εκτός από το γεγονός ότι μας φτιάχνει τη διάθεση, πάει με τα νηστίσιμα μεζεδάκια. Ωστόσο, το αλκοόλ είναι νηστίσιμο, όσο και παχυντικό! Μέτρον άριστον συνεπώς είτε σε περιόδους νηστείας είτε γενικότερα. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ είναι να λειτουργούμε γενικά σαν να πρόκειται να οδηγήσουμε. Ένα μικρό ποτηράκι κρασί ή λίγη μπύρα, βάζει σίγουρα «φρένο» στις θερμίδες.

Χριστίνα Μπακοπούλου

Φαρμακοποιός

©2015

contact us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?