Όχι, δεν είναι παραπλανητικός ο τίτλος! Το μικρό αυτό κατακόκκινο μούρο Κινέζικης καταγωγής, πραγματικά έτσι λέγεται, και μάλιστα, πρόκειται για την κοινή ονομασία του, η οποία έχει και επικρατήσει παγκοσμίως. Ο λόγος για το κινέζικο Goji berry ή αλλιώς Wolfberry. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ονομάζεται gou qi ή kei tze και πρόκειται για ένα μούρο που ανήκει στην οικογένεια των Σολανοειδών (Solanaceae) και παράγεται από δυο -συγγενικά μεταξύ τους- είδη φυτών το Lycium barbarum και το Lycium chinese.

Η διατροφική του αξία και οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι γνωστές στο Θιβέτ, ήδη από το 2800 π.Χ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πρώτες καταγραφές για τη χρήση του φυτού, χρονολογούνται γύρω στο 200π.Χ σε ένα αρχαίο βιβλίο κινέζικης ιατρικής και φαρμακευτικής που γράφτηκε από το μυθικό αυτοκράτορα Shen Nong και φέρει το όνομα του. Το Shen Nong Ben Cao Jing, όπως λέγεται, είναι το αρχαιότερο βιβλίο βοτανολογίας και φαρμακευτικής στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπου έχουν καταγραφθεί 365 διαφορετικά βότανα και οι χρήσεις τους. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας τα είχε ξεχωρίσει όχι μόνο για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και για το γεγονός ότι δεν είχαν σχεδόν καθόλου παρενέργειες. Μάλιστα, στο βιβλίο αυτό, τα βότανα και φυτά έχουν κατηγοριοποιηθεί σε 3 μέρη, ανάλογα με τη θεραπευτική τους δύναμη και δραστικότητα. Τα μούρα της ευτυχίας, έχουν καταγραφεί στην πρώτη κλίμακα, δηλαδή, η ικανότητα τους να ενδυναμώνουν και να χαρίζουν μακροζωία στον άνθρωπο, είναι αναγνωρισμένη, ήδη από αρχαιοτάτων ετών.

Στον δυτικό πολιτισμό, τα goji berries χαρακτηρίστηκαν ως “superfood και κατάκτησαν μια θέση αυτοδίκαια στις διατροφικές μας συνήθειες, μόλις τα τελευταία χρόνια και αυτό χάρη στην άμεση πρόσβαση που μας έχει δώσει το διαδίκτυο στην πληροφορία, ώστε να μας το καταστήσει γνωστό. Στις μέρες μας και τα δυο είδη του φυτού καλλιεργούνται σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι περιζήτητα τόσο για τις διατροφικές όσο και για τις θεραπευτικές ιδιότητες του καρπού τους.

 

Μυστικό μακροζωίας.

Το goji berry είναι αναμφίβολα ένα από τα μυστικά της μακροζωίας των Ασιατών, μιας και στην καθημερινή κατανάλωση του αποδίδεται – εκτός των άλλων- το γεγονός ότι ο βοτανολόγος και δάσκαλος πολεμικών τεχνών Li Qing Yuen κατάφερε να ζήσει μέχρι τα 256 του χρόνια. Επιπρόσθετα, έχει καταγραφεί ότι στις περιοχές της Ασίας, που εδώ και αιώνες καλλιεργείται και επομένως και καταναλώνεται πολύ το goji berry, οι άνθρωποι έχουν καλή υγεία και κατ’ επέκταση και ιδιαίτερα υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις των περιοδικών Journal of Chinese Herbal Medicine και China Pharmacology and Toxicity, η περίπτωση του Li Qing Yuen είναι ενδεχομένως, μια καλώς επιστημονικά τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έχει μελετηθεί, με αμέσως επόμενη περίπτωση αυτή της γαλλίδας Jeanne Calment, που έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες. Ωστόσο, για να είμαστε και επιστημονικά ακριβείς, η περίπτωση μακροβιότητας του Li Qing Yuen ελλείπεται πολλών επιστημονικών δεδομένων ακόμη, για να διεξαχθούν απόλυτα ασφαλή και επιστημονικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα, που να μας εξηγούν τα αίτια που τον οδήγησαν να ζήσει εύρωστος και υγιής μέχρι βαθέων γεραμάτων.

 

H κατανάλωση του goji berry.

Πλην των περιοχών που παράγεται συστηματικά, σπάνια θα βρούμε φρέσκο goji berry, παρά μόνο ίσως σε πολύ μικρή συσκευασία που να δέχεται καλό αερισμό, αφού το φρούτο αυτό είναι ευπαθές και τα συστατικά του δε διατηρούνται αναλλοίωτα για πολλές ημέρες. Έτσι, συνήθως καταναλώνεται αποξηραμένο. Η γεύση του είναι υπόγλυκη, ενώ δεν έχει κάποιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικό άρωμα, γεγονός που το κάνει γαστρονομικά λιγότερο αγαπητό, βάση των γευστικών συνηθειών των ανθρώπων του δυτικού κόσμου. Οι Κινέζοι συνηθίζουν να προσθέτουν το μούρο στις σούπες τους, στο τσάι (συνηθέστερα μαζί με άνθη χρυσάνθεμου ή γιασεμιού) αλλά παράγουν και κόκκινο κρασί, που χαρακτηρίζουν και ονοματίζουν ως «θεραπευτικό». Τα φύλλα του φυτού μπορούν να καταναλωθούν ως λαχανικό και μάλιστα έχουν και αυτά ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία.

 

Τα δραστικά συστατικά των goji berries.

Το πλέον δύσκολο κομμάτι ενός άρθρου που πραγματεύεται θέματα φαρμακευτικής – θεραπευτικής και διατροφής και απευθύνεται στο ευρύ κοινό, είναι εκείνο που περιλαμβάνει ορολογία και μηχανισμούς δράσεις. Και τούτο γιατί από τη μια πλευρά είναι αναπόφευκτη η αναφορά σε επιστημονική ορολογία, προκειμένου την επιστημονική τεκμηρίωση των λεγομένων, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει ο αναγνώστης να καθίσταται κοινωνός όλης της πληροφορίας, μη έχοντας προγενέστερες εξειδικευμένες γνώσεις επί του αντικειμένου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα γίνει και στο παρόν άρθρο – όπως και σε όλα τα προηγούμενα- μια εύγλωττη και ταυτόχρονα εμπεριστατωμένη αναφορά στα συστατικά των goji berries και τους μηχανισμούς δράσης των στον ανθρώπινο οργανισμό, ει δυνατόν, χωρίς εκτενή αναφορά σε ορολογία και πληροφορίες που προαπαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις για την κατανόηση τους.

Συμφώνα με επιστημονική βιβλιογραφία των τελευταίων 20 ετών, τα goji berries περιέχουν μια πολύ μεγάλη ποικιλία βιοενεργών συστατικών, με βασικότερα το καροτενοειδές ζεαξανθίνη, την πρόδρομη μορφή της βιταμίνης C (επιστημονικά: 2-ο-(β- D- γλυκοπυρανοσυλο ασκορβικό οξύ), αλλά και μια σειρά γλυκοπρωτεϊνών, γλυκοπεπτιδίων, πεπτιδογλυκανων, γλυκολιπιδίων, γλυκοσιδίων και λιποπολυσακχαριτών. Από αυτά, βασικότερες και εκτενέστερα μελετημένες για τη δράση τους  είναι οι λεγόμενες AGP που προέρχονται από τη συνένωση του πολυσακχαριδίου αραβινογαλακτάνης με διάφορα πεπτίδια και πρωτεΐνες και φαίνεται να παίζουν καθοριστικότατο ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό εν γένει, αλλά και στη ρύθμιση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Επιπρόσθετα, έχει πιστοποιηθεί ότι οι καρποί των goji περιέχουν 18 διαφορετικά αμινοξέα, εκ των οποίων τα 8 κρίνονται απαραίτητα για τη ζωή, 21 ιχνοστοιχεία, σύμπλεγμα βιταμινών Β, σίδηρο, βιταμίνη Ε, φυτοστερόλες με αντιφλεγμονώδη δράση (με βασικότερη τη β- σιτοστερόλη), καθώς και ωφέλιμα λίπη όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ.

 

Η δράση των goji berries στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως προαναφέρθηκε, τα μούρα της ευτυχίας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μια κατηγορία γλυκοπρωτεϊνών, που χάριν συντομίας εφεξής θα αναφέρονται ως AGP (από τα αρχικά των λέξεων arabinogalactan proteins). Τόσο οι ιδιότητες των AGP, όσο και η δράση τους είναι ιδιαίτερα μελετημένες από τους σύγχρονους ερευνητές. Έτσι, σήμερα μας είναι γνωστό και ερευνητικά τεκμηριωμένο, ότι οι AGP (και κατ’ επέκταση η κατανάλωση goji berries, που είναι βασική πηγή τους) ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η δράση τους αυτή, οφείλεται στο γεγονός ότι οι AGP εμποδίζουν τη σύνδεση ιών και βακτηρίων στις κυτταρικές μας μεμβράνες σε διάφορους ιστούς, με κυριότερο αυτόν του ήπατος, σταματώντας τις επιμολύνσεις. Ταυτόχρονα, χάρη στην ιδιαίτερη δομή των μορίων τους, οι AGP φαίνεται να έχουν και προβιοτικές ιδιότητες, ενισχύοντας την ορθή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. (Επιστημονικές δημοσιεύσεις: Redgwell & Fischer 2005; Beuth et al. 1987; Hagman et al. 1991).

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80, είχαν δημοσιευτεί περισσότερες από 200 διαφορετικές έρευνες που αφορούσαν τόσο στη βιοχημεία όσο και στη δραστικότητα των συστατικών του goji berry και από αυτές, πλέον των 50 ήταν εξειδικευμένες πάνω στη δράση, εν γένει των πολυσακχαριτών του φρούτου αλλά και των γλυκοπρωτεϊνών AGPs. Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί, ότι στις έρευνες αυτές χρησιμοποιήθηκε ως ερευνητικό υπόστρωμα οι βιοενεργές ουσίες του φρούτου, σε μορφή διαλύματος και όχι απομονωμένη στην καθαρή τους μορφή, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστημονική ορθότητα των αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες αυτές, στην πλειονότητα τους, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα προαναφερθέντα συστατικά των goji berries εμφανίζουν ανοσορρυθμιστική, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση.

 

Η συμβολή των goji berries στη ρύθμιση της ορθής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η ένταξη των goji berries στην καθημερινή μας διατροφή, ενισχύει τη δράση και την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Σύμφωνα με δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι οι πολυσακχαρίτες που περιέχονται στα μούρα της ευτυχίας, έχουν την ικανότητα να διεγείρουν την παραγωγή της ουσίας ιντερλευκίνης -2 (IL-2) από τα Τ- λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. (Επιστ. Δημοσίευση Geng et al. 1989).

Εξηγώντας, πολύ απλουστευμένα και επιγραμματικά, τα Τ- λεμφοκύτταρα, είναι μια ειδική κατηγορία πολύ σημαντικών κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που εμπλέκονται στη διαδικασία της ανοσίας του οργανισμού μας απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς (και όχι μόνο). Η λειτουργία των κυττάρων αυτών είναι να αναγνωρίζουν τον «παθογόνο εισβολέα» (που αλλιώς τον ονομάζουμε και αντιγόνο) μέσα στον οργανισμό και στη συνέχεια να βοηθούν στην «εξουδετέρωση» του. Αυτό το κάνουν, είτε παράγοντας κάποιες ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες (οπότε πρόκειται για Τ- βοηθητικά κύτταρα – υποκατηγορία των Τ-λεμφοκυττάρων), είτε παράγοντας κάποια τοξικά, για τα παθογόνα μικρόβια, κοκκία (οπότε και πρόκειται για Τ- κυτταροτοξικά κύτταρα).

Οι ιντερλευκίνες, με τη σειρά τους είναι είδη κυτοκινών που παράγονται από τα Τ- λεμφοκύτταρα. Η ιντερλευκίνη -2 είναι η καλύτερα μελετημένη κυτοκίνη μέχρι σήμερα και ο ρόλος της είναι να διεγείρει άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τα οποία εν δυνάμει, μπορούν να εξουδετερώσουν ακόμη και ενυπάρχοντα καρκινικά κύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, στις μέρες μας, η χορήγηση ιντερλευκίνων έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου των νεφρών και του μεταστατικού μελανώματος και μελετάται ως θεραπεία και για διάφορες άλλες μορφές καρκίνου.

Σε κλινική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 75 καρκινοπαθείς, χορηγήθηκε από το στόμα (per os) η συνήθης φαρμακευτική τους αγωγή, σε συνδυασμό με πολυσακχαρίτες και AGPs, που είχαν απομονωθεί από τα goji berries. Το συμπέρασμα που βγήκε από την κλινική αυτή έρευνα, ήταν ότι η συνδυασμένη αυτή αγωγή, συνέβαλε σε μεγαλύτερη μείωση του καρκινικού όγκου σε σχέση με αυτή που επετεύχθηκε απουσία των πολυσακχαριτών του goji berry. (Δημοσιευθείσα έρευνα από τους Gau, Yang & Du, 1994).

Συμπερασματικά, η συστηματική κατανάλωση των goji berries, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Σε περιπτώσεις που το άτομο νοσεί, θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει μια υγιεινή διατροφική συνήθεια, που συμβάλει επικουρικά στην αντιμετώπιση της νόσου, σε συνδυασμό πάντα με την κύρια φαρμακευτική αγωγή που του χορηγείται. Σε κάθε περίπτωση, το πλέον επιστημονικά ορθό και θεραπευτικά ασφαλές είναι ο πάσχων να συμβουλεύεται τον θεράποντα ιατρό του.

 

Η αντιοξειδωτική δράση των goji berries.

Τα μούρα της ευτυχίας, είναι φρούτα με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία αλλά και με αντιοξειδωτική δράση, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσια σε β- καροτένιο και εν γένει καροτενοειδή, πολυφαινόλες, βιταμίνη C στην πρόδρομη μορφή της, βιταμίνη Ε, αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο και το γερμάνιο. Ειδικότερα, η αντιοξειδωτική δράση των πολυσακχαριτών και των γλυκοπρωτεϊνών του φρούτου, έχει επιβεβαιωθεί σε πολλές εργαστηριακές αλλά και κλινικές έρευνες. (Επιστ. Δημοσίευση Li, Peng & Wang, 2007).

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες τόσο σε κύτταρα όσο και σε πειραματόζωα, έδειξαν ότι οι πολυσακχαρίτες των καρπών goji:

 1. Μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες αλλά και την καταστροφή του γενετικού μας υλικού, που προκαλείται από τη δράση των ελευθέρων ριζών. (Επιστ. Δημοσιεύσεις Li (2007), Li & Zhou(2007), Wu et al. (2006) )
 2. Περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων από τις ελεύθερες ρίζες σε περιπτώσεις που η διατροφή μας περιλαμβάνει υψηλά ποσοστά λίπους. (Επιστημ. Δημοσίευση Ma et al. 2009)
 3. Προστατεύουν το μυϊκό μας σύστημα από το οξειδωτικό στρες, σε περίπτωση έντονης άσκησης. (Επιστημ. Δημοσίευση Niu et al. 2008)

Πέρα όμως από την παρουσία των πολυσακχαριτών και των γλυκοπρωτεϊνών AGPs, αντιοξειδωτική δράση παρουσιάζουν και άλλα συστατικά που έχουν ανιχνευτεί στους καρπούς Goji, όπως είναι η ζεαξανθίνη και κάποιες πολυφαινόλες. Μάλιστα, οι νεότερες έρευνες, θεωρούν ότι τόσο οι πολυσακχαρίτες των goji όσο και οι AGPs, δεν θα μπορούσαν από μόνοι τους να έχουν αντιοξειδωτική δράση, χωρίς την παρουσία και τη συνέργεια των πολυφαινολών του φρούτου.

 

Η συστηματική κατανάλωση goji berry βελτιώνει την όραση μας.

Τα μούρα της ευτυχίας, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καροτενοειδή, κάτι που εξάλλου μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε, παρατηρώντας με μια πρώτη ματιά το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα τους. Βασικότερα καροτενοειδή των goji berries είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Και τα δυο, υπάρχουν φυσιολογικά στην ωχρά κηλίδα των ματιών μας και μετέχουν στη φυσιολογική λειτουργία της όρασης. Επεξηγώντας, η ωχρά κηλίδα, ευρίσκεται στην περιοχή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού μας και είναι υπεύθυνη για την οξεία και λεπτομερή όραση μας.

Η λουτεΐνη είναι το φυσικό αντηλιακό των ματιών μας. Απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, έχει αντιοξειδωτική δράση και λειτουργεί προστατευτικά, ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών, όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η τελευταία είναι μια πάθηση, που οδηγεί σε εκτενή μείωση της ικανότητας όρασης μας. Η πάθηση αυτή σχετίζεται με την ηλικία, δηλαδή, οι πιθανότητες εμφάνισης της αυξάνονται, όσο αυξάνεται και η ηλικία. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία της νόσου, ενώ οι υπάρχουσες θεραπείες, βάση στατιστικών, έχουν μικρή αποτελεσματικότητα με ταυτόχρονα υψηλό ρίσκο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Έτσι, η επιστήμη έχει στρέψει τις έρευνές τις στα goji berries, στην προσπάθεια να βρεθεί φάρμακο πρόληψης αλλά και θεραπείας για τη νόσο.

Η ζεαξανθίνη, από την άλλη πλευρά, είναι ένα καροτενοειδές, με επίσης αντιοξειδωτική δράση, που το βρίσκουμε γενικότερα σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, με τα goji berries να κρατούν τα σκήπτρα, ως βασικότερη φυσική πηγή της. H συγκέντρωση της ζεαξανθίνης, καταλαμβάνει το 88% του συνόλου των καροτενοειδών του μούρου, ώστε, εύλογα να μπορούμε να τα αποκαλούμε και ως «φυσικά χάπια ζεαξανθίνης».

Εδώ και πολλούς αιώνες, στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, η κατανάλωση goji berry, έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση της όρασης, ωστόσο πολύ λίγες επίσημες έρευνες υπάρχουν επί του θέματος, ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πλήρως και τεκμηριωμένα του μηχανισμούς με τους οποίους τα δραστικά συστατικά των μούρων εμπλέκονται με την αίσθηση μας αυτή.

 

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες των goji berries.

Η χορήγηση του goji berry σε πάσχοντες από διαβήτη, έχει καταγραφεί στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική εδώ και πολλούς αιώνες, ενώ μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες που να αποδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες των μούρων, σε πάσχοντες, είτε αυτά χορηγούνται μόνα τους, είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Επιγραμματικά, τα συμπεράσματα κάποιων από τις έρευνες αυτές είναι τα εξής:

 • Η συστηματική κατανάλωση goji berry, αυξάνει τον αιματοκρίτη και την ταχύτητα καθίζησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε άτομα πάσχοντα από διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ. (επιστ. Έρευνες Li, Pen & Zhang 1999, Liu et al. 1995, Li, Ma & Liu 2007)
 • Το εκχύλισμα φρέσκων goji berries έχει σημαντικότατη υπογλυκαιμική δράση, αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν την ινσουλίνη. (επιστ. Έρευνες Tan 2008, Tian & Wang 2005)
 • Τα Goji berries κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα πειραματόζωων στα οποία είχε τεχνητά προκληθεί διαβήτης τύπου ΙΙ (επιστ. Έρευνα Luo et al. 2004)

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες των goji berries στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Ήδη από την προηγούμενη δεκαετία η επιστήμη επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση goji berries είτε υπό τη μορφή χυμού, είτε εκχυλίσματος είτε ως αυτούσιου καρπού, προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα από διάφορες βλάβες. Μάλιστα μας είναι γνωστοί και οι μηχανισμοί δράσεις του φρούτου, ωστόσο η εκτενής αναφορά τους προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις φαρμακολογίας και φυσιολογίας. Τα συμπεράσματα των ερευνών αυτών, είναι ότι τα goji berries μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνοντας την οξειδωμένη χοληστερόλη στο αίμα. Η οξείδωση της χοληστερόλης, ως αποτέλεσμα της επίδρασης των ελευθέρων ριζών σε αυτήν, είναι ο βασικότερος παράγοντας αύξησης της αρτηριακής μας πίεσης, που δυνητικά οδηγεί σε περαιτέρω βλάβες του καρδιαγγειακού μας συστήματος. (επιστ. Δημοσιεύσεις: Thomas, Zhang & Victor 2001, Augustyniak et al. 2005, Gross, Zhang & Zhang 2006, Toyoda – Ono et al. 2004, Breithaupt et al. 2004, Cheng et al. 2005, Benzie et al. 2006)

 

Τα μούρα της ευτυχίας ενισχύουν τη λίμπιντο στους άνδρες.

Μια παλιά κινέζικη παροιμία, συμβουλεύει τους άνδρες που ταξιδεύουν, να μην τρώνε goji berry όσο βρίσκονται μακριά από τις συζύγους τους, γιατί δε θα καταφέρουν να μείνουν πιστοί σε εκείνες». Στην παραδοσιακή ιατρική των Κινέζων και Θιβετανών, τα goji berry θεωρούνται ως ένα πολύ ισχυρό τονωτικό για τους άνδρες και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, υπογονιμότητας, στειρότητας, πρόωρης εκσπερμάτωσης, αλλά και για μυϊκή ενδυνάμωση.

Οι επίσημες σύγχρονες έρευνες, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις κινέζικες παραδόσεις, αφού η κατανάλωση των μούρων αυτών, εμπλέκεται άμεσα με την αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (αρσενικών ορμονών) και κυρίως της ορμόνης τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη λίμπιντο, αλλά και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προαναφερθέντων παθήσεων. (επιστ. Δημοσιεύσεις: Wang et al. 2006, Wang et al. 2002, Luo et al. 2006, Sohn et al. 2008)

 

Η επίδραση των μούρων στο νευρικό μας σύστημα. Ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας.

Στο παρελθόν, τα wolfberries δε είχαν καταγραφθεί ως ενισχυτικά της πνευματική διαύγειας και τη μνήμης στους ηλικιωμένους και τούτο γιατί στην πραγματικότητα, μέχρι τις αρχές του 20 αιώνα, το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων δεν ξεπερνούσε τα 55 χρόνια. Οι νεότερες έρευνες, ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη επί του θέματος και έχουν να μας παραθέσουν δεδομένα που επιβεβαιώνουν έναν την ικανότητα των goji berries να δρουν ευεργετικά στο νευρικό μας σύστημα αλλά και τη μνήμη και την πνευματική μας διαύγεια.

Tο εκχύλισμα από goji berries φαίνεται να ευεργετικό για την πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Η νόσος Alzheimer, σχετίζεται με την απώλεια της πρόσφατης μνήμης μας, τα δε wolfberries λειτουργούν προληπτικά στην εμφάνιση της, γιατί μας προστατεύουν από τη νευροτοξικότητα ενός πεπτιδίου, του αμυλοειδούς β, που εμφανίζεται στους ιστούς μας με την πάροδο των ετών και η παρουσία του συμβάλει στην εμφάνιση της νόσου. (επιστ. Δημοσιεύσεις: Zhang & Zhang 2009, Anfuso, Lupo & Alberghina 1999, Ho et al. 2007, Yu et al. 2007 & 2005)

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, τα οποία ευρίσκονταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης και τους χορηγήθηκε παρασκεύασμα από εκχύλισμα wolfberries και γάλα, διαπιστώθηκε ότι η παρουσία των πολυσακχαριτών του μούρου, μείωνε δραστικά το στρες της εγκυμοσύνης αλλά και της κυήσεως τελικά. Η εξήγηση που δόθηκε με περαιτέρω πειράματα που έγιναν, ήταν ότι η παρουσία των πολυσακχαριτών μείωνε δραστικά τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών, στους νευρωνικούς ιστούς. Αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα, είναι πολλά υποσχόμενα για την πρόληψη εμφάνισης τόσο νευροεκφυλιστικών νόσων σε ηλικιωμένους, όσο και στην πρόληψη μειωμένης εγκεφαλικής ανάπτυξης στα έμβρυα. (επιστ. Δημοσίευση: Feng et al. 2010)

 

Η επίδραση της κατανάλωσης του goji berry στην υπόφυση και την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (GH).

Η ένταξη του goji berry στις διατροφικές μας συνήθειες, έχει ευεργετική επίδραση τόσο στην καλή λειτουργία της υπόφυσης, όσο και την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης. Αυτό οφείλεται -κυρίως- στο γεγονός ότι το goji berry είναι εξαιρετική πηγή καλίου, αλλά και δυο βασικών αμινοξέων, της L- γλουταμίνης και της L- αργινίνης, τα οποία εμπλέκονται στην έκκριση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης. Το τι ακριβώς είναι η υπόφυση και τι η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (GH), είναι από μόνα τους θέματα για εκτεταμένη αρθρογραφία επιστημονική ή απλουστευμένη. Στο παρόν άρθρο, απλώς θα εξηγηθούν επί τροχάδην και χωρίς ειδική ανάλυση, στα πλαίσια του να γίνουν κατανοητές οι ιδιότητες και η διατροφική αξία του goji berry και το πώς τελικά αυτό εμπλέκεται με την αντιγήρανση, την ευεξία και τη μακροζωία.

Η υπόφυση, είναι ένας αδένας στη βάση του εγκεφάλου, υπεύθυνος για την παραγωγή διαφόρων βασικότατων ορμονών μας, όπως η αυξητική ορμόνη, η προλακτίνη (PRL), η φλοιοτρόπος (ACTH), η ωχρινοτρόπος (LH), η ωοθηλακιοτρόπος (FSH) και η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH).

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη ή σωματοτροπίνη, που απελευθερώνεται από την υπόφυση υπό διάφορες συνθήκες, όπως κατά την έντονη άσκηση, όταν το σάκχαρο στο αίμα μας είναι χαμηλό, σε συνθήκες στρες κ.α. με μεγαλύτερη ποσότητα να εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου (εξ’ ου επιβεβαιώνεται και η αντίληψη της παραδοσιακής ιατρικής ότι «ο ύπνος θρέφει –  βοηθά τα μικρά παιδιά να μεγαλώσουν.). Για να εκκρίνεται φυσιολογικά η αυξητική ορμόνη, είναι απαραίτητη η παρουσία του αμινοξέος L- αργινίνης αλλά και ψευδαργύρου και επομένως οι τροφές που μας παρέχουν τα δυο αυτά συστατικά είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μας, αφού η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη εμπλέκεται σε πολύ σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Επιγραμματικά, η αυξητική ορμόνη:

 • Είναι το «φυσικό αναβολικό» που παράγεται στον οργανισμό μας. Αυξάνει τη μυϊκή μας μάζα, μειώνει το σωματικό λίπος, ενώ επιδρά στο συζευκτικό χόνδρο των οστών και προάγει την αύξηση τους κατά μήκος.
 • Επάγει τη πρωτεϊνική σύνθεση σε πλήθος ιστών, διευκολύνοντας την είσοδο των αμινοξέων μέσα στο κύτταρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι χωρίς σωματοτροπίνη, όσες πρωτεΐνες και να καταναλώσουμε στη διατροφή μας, το σώμα μας δε θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτές γιατί δε θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει και θα αποβάλλονταν.
 • Ευνοεί τη διάσπαση των λιπών και την παραγωγή ενέργειας.
 • Έχει υπεργλυκαιμική δράση, εφοδιάζοντας τους ιστούς με γλυκόζη και κυρίως τον εγκέφαλο, η λειτουργία του οποίου είναι ανέφικτη χωρίς την παρουσία της.
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Μειώνει τη χοληστερίνη
 • Οξύνει την όραση
 • Συμβάλλει στην ανάπλαση των ιστών και την επούλωση των τραυμάτων. Η ανάπλαση των κυττάρων είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου και έχει αποδοθεί στην παρουσία της σωματοτροπίνης.
 • Μετέχει ενεργά στη σύνθεση του κολλαγόνου, γι’ αυτό και της έχει αποδοθεί ο όρος «αντιγηραντική ορμόνη»

Κατανοώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, εύλογα, μπορεί κανείς να συμπεράνει, ότι –πέρα από την ευεργετική επίδραση των goji berries, που πραγματεύεται το συγκεκριμένο άρθρο- μια γενικότερα «προσεγμένη» και υγιεινή διατροφή, είναι το καλύτερο φάρμακο πρόληψης των ασθενειών του ανθρώπινου σώματος.

 

Η επίδραση των goji berries στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

Σύμφωνα με την Journal Of Alternative and Complementary Medicine, τόσο το εκχύλισμα των μούρων, όσο και η κατανάλωση του καρπού του σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή, βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των σπλάχνων και τη διαδικασία της πέψης. Έτσι έχει αποδειχθεί ότι τα Goji λειτουργούν προληπτικά στην εμφάνιση έλκους και συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα έχουν σημαντικό ρόλο στο να απαλλαγούμε από τη λιπώδη διήθηση του ήπατος. Η τελευταία πάθηση, είναι αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης τροφίμων με υψηλά ποσοστά κορεσμένου λίπους, σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, ώστε να συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι. Κατ’ επέκταση αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στη λειτουργία του ήπατος στο μέλλον. Από τα άτομα που εμφανίζουν λιπώδη διήθηση, μόνο ένας στους πέντε, θα εμφανίσει στεατοηπατίτιδα και κύρωση του ήπατος, ύστερα από πολλά χρόνια. Επιπρόσθετα, τα goji berries επειδή αυξάνουν την κινητικότητα στο γαστρεντερικό μας σωλήνα, έχουν χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της ατροφικής γαστρίτιδας και στην εξασθένηση της ικανότητας πέψη, που οφείλεται ακριβώς σε μειωμένη κινητικότητα του εντέρου.

Γενικά, δεν έχουν καταγραφθεί σημαντικές παρενέργειες από την συστηματική κατανάλωση των μούρων της ευτυχίας. Ωστόσο, η κατανάλωση τους αντενδείκνυται στις περιπτώσεις διάρροιας αλλά και σε ανεπάρκεια του σπλήνα.

 

Συμπεράσματα.

Τα μούρα της ευτυχίας, διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία, η οποίες είναι γνωστές στην παραδοσιακή κινέζικη και θιβετανική ιατρική, εδώ και πολλούς αιώνες. Η μοντέρνα ιατρική και φαρμακευτική έρευνα, έρχεται να επιβεβαιώσει τις παραδοσιακές καταγραφές των ασιατών, αλλά και να συμπληρώσει το γνωστικό μας πεδίο, προσδιορίζοντας τις ουσίες που είναι υπεύθυνες για τη δραστικότητα των μούρων αυτών. Συνεπώς, η ένταξη των goji berries στην διατροφή μας, αποδεδειγμένα μπορεί να λειτουργήσει τόσο προληπτικά στην εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, όσο και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση άλλων, ως επικουρική θεραπεία και σε συνδυασμό με την θεραπευτική αγωγή που μας έχει οριστεί από τον γιατρό μας.

Χριστίνα Μπακοπούλου

Φαρμακοποιός.

 

 

Επιστημονική και ερευνητική βιβλιογραφία:

 1. Anfuso C.D, Lupo G, Alberghina M. Amyloid beta but not bradykinin induces phosphatidylcholine hydrolysis in immortalized rat brain endothelial cells.Neurosci Lett. 1999;271:151–4. (PubMed)
 2. Augustyniak R.A, Thomas G.D, Victor R.G, Zhang W. Nitric oxide pathway as new drug targets for refractory hypertension.Curr Pharm Des. 2005;11:3307–15. (PubMed)
 3. Beatty S, Murray I.J, Henson D.B, Carden D, Koh H, Boulton M.E. Macular pigment and risk for age-related macular degeneration in subjects from a northern European population.Invest Ophthalmol Vis Sci. 2001;42:439–46. (PubMed)
 4. Benzie I.F.F, Chung W.Y, Wang J, Richelle M, Bucheli P. Enhanced bioavailability of zeaxanthin in a milk-based formulationof wolfberry (Gou Qi Zi; Fructus barbarum L.)Brit J Nut. 2006;96:154–60. (PubMed)
 5. Amagase H, Nance D.M. A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical study of the general effects of a standardizedLycium barbarum (goji) juice, GoChi. J Altern Complement Med. 2008;14:403–12. (PubMed)
 6. Amagase H, Sun B, Borek C. Lycium barbarum (goji) juice improves in vivo antioxidant biomarkers in serum of healthy adults.Nutr Res. 2009;29:19–25. (PubMed)
 7. Chang R.C.C, So K.F. Use of anti-aging herbal medicine, Lycium barbarum, against aging- associated diseases. What do we know so far?Cell Molec Neurobiol. 2008;28:643–52. (PubMed)
 8. Bai S.Research on Ningxia Wolfberry (Lycium barbar?m)  1 and 2. Yinchuan, Ningxia, China: Ningxia People’s Publishing House.; 1998. Banchereau J, Steinman R.M. Dendritic cells and the control of immunity. Nature. 1998;392:245–52. (PubMed)
 9. Bernstein P.S, Zhao D.Y, Wintch S.W, Ermakov I.V, McClane R.W, Gellermann W. Resonance Raman measurement of macular carotenoids in normal subjects and in age-related macular degeneration patients.2002;109:1780–87. (PMC free article – PubMed)
 10. Borel P, Grolier P, Armand M, editors. Carotenoids in biological emulsions: solubility, surface-to-core distribution, and release from lipid droplets. Lipid Res. 1996;37:250–261. (PubMed)
 11. Beuth J, Ko H.L, Oette K, Pulverer G. Inhibition of liver metastasis in mice blocking hepatocyte lectins with arabinogalactan infusions and D-galactose.J Cancer Res Clin Oncol. 1987;113:51–5. (PubMed)
 12. Bone R.A, Landrum J.T, Dixon Z, Chen Y, Llerena C.M. Lutein and zeaxanthin in the eyes, serum and diet of human subjects.Experiment Eye Res. 2000;71:239–45. (PubMed)
 13. Bone R.A, Landrum J.T, Guerra L.H, Ruiz C.A. Lutein and zeaxanthin dietary supplements raise macular pigment density and serum concentrations of these carotenoids in humans.J Nutr. 2003;133:992–8. (PubMed)
 14. Chen Z, Kwong Huat Tan B, Chan S.H. Activation of T lymphocytes by polysaccharide-protein complex from Lycium barbarum L.Int Immunopharmacol. 2008;8:1663–71. (PubMed)
 15. Cao G, Yang W, Du P. Observation of the effects of LAK/IL-2 therapy combining withLycium barbariumpolysaccharides in the treatment of 75 cancer patients. Chin J Oncol. 1994;16:428–31. (PubMed)
 16. Breithaupt D.E, Weller P, Wolters M, Hahn A. Comparison of plasma responses human subjects after the ingestion of 3R,3R– -zeaxanthin dipalmitate from wolfberry (Lycium barbarum) and non-esterified 3R,3R’ -zeaxanthin using chiral high-performance liquid chromatography.Brit J Nutr. 2004;91:707–13. (PubMed)
 17. During A, Dawson H.D, Harrison E.H. Carotenoid transport in decreased and expression of the lipid transporters SR-BI,NPC1L1, and ABCA1 is downregulated in Caco-2 cells treated with Ezetimibe.J Nutr. 2005;135:2305–12. (PubMed)
 18. Carpentier S, Knaus M, Suh M. Associations between lutein, zeaxanthin, and age-related macular degeneration: An overview.Crit Rev Food Sci Nutr. 2009;49:313–26. (PubMed)
 19. Huang L.J, Lin Y, Tian G.Y, Ji G.Z. Isolation, purification and physico-chemical properties of immunoactive constituents from the fruit of Lycium barbarum L.Acta Pharma Sinica. 1998;33:512–6. (PubMed)
 20. Gross P.M, Zhang X, Zhang R.Wolfberry: Nature’s Bounty of Nutrition & Health. Charleston, SC: Booksurge Publishing.; 2006.
 21. Chao S, Schreuder M, Young G, Nakaoka K, Moyes L, Oberg C. Pre-clinical study: Antioxidant levels and immunomodulatory effects of wolfberry juice and other juice mixtures in mice. 2004;7:2–8.
 22. Geng C.S, Xing S.T, Zhou J.H, Chu B.M. Enhancing effect of Lycium barbarum polysaccharides on the interleukin-2-activity in mice.Chin J Pharmacol Toxicol. 1989;3:175–9.
 23. D’Adamo P. Larch arabinogalactan is a novel immune modulator.J Naturopath Med. 1996;4:32–9.
 24. Cheng C.Y, Chung W.Y, Szeto Y.T, Benzie I.F.F. Fasting plasma zeaxanthin response to Fructus barbarum L. (wolfberry; Kei Tze) in a food-based human supplementation trial.Brit J Nutr. 2005;93:123–30. (PubMed)
 25. Li H.Y, Peng L, Wang L. Comparison of trace elements and total flavone contentin Chinese wolf-berry in different regions.Stud Trace Ele Health. 2007;24:14–6.
 26. Cheng J, Lee P, Li J, Dennehy C.E, Tsourounis C. Use of Chinese herbal products in Oakland and San Francisco Chinatowns.Am J Health-Syst Pharm. 2004;61:688–94. (PubMed)
 27. Chitchumroonchokchai C, Failla M.L. Hydrolysis of zeaxanthin esters by carboxyl ester lipase during digestion facilitates micellarization and uptake of the xanthophyll by Caco-2 human intestinal cells.J Nutr. 2006;136:588–94. (PubMed)
 28. Deng H.B, Cui D.P, Jiang J.M, Cai N.S, Li D.D. Inhibiting effects of Achyranthes bidentata polysaccharide and Lycium barbarum polysaccharide on nonenzyme glycation in D-galactose induced mouse aging model.Biomed Environ Sci. 2003;16:267–75. (PubMed)
 29. Gale C.R, Hall N.F, Phillips D.I.W, Martyn C.N. Lutein and zeaxanthin status and risk of agerelated macular degeneration.Invest Ophthalmol Vis Sci. 2003;44:2461–65. (PubMed)
 30. Du G, Liu L, Fang J. Experimental study on the enhancement of murine splenic lymphocyte pro-liferation by Lycium barbarum glycopeptide.J Huazhong Univ Sci Technol Med Sci. 2004;24:518–21. (PubMed)
 31. Friedman D.S, O’Colmain B.J, MuÓoz B, editors. et al. Prevalence of age-related macular degeneration in the United States.Arch Ophthalmol. 2004;122:564–72. (PubMed)
 32. El-Sohemy A, Baylin A, Kabagambe E, Ascherio A, Spiegelman D, Campos H. Individual carotenoid concentrations in adipose tissue and plasma as biomarkers of dietary intake.Am J Clin Nutr. 2002;76:172–9. (PubMed)
 33. Gan L, Zhang S.H, Yang X.L, Xu H.B. Immunomodulation and antitumor activity by a polysaccharide-protein complex from Lycium barbarum.Internat Immunopharmacol. 2004;4:563–9. (PubMed)
 34. Duan C.L, Qiao S.Y, Wang N.L, Zhao Y.M, Qi C.H, Yao X.S. Studies on the active polysac-charides from Lycium barbarum L.Yaoxue Xuebao. 2001;36:196–9. (PubMed)
 35. Feng Z, Jia H, Li X, editors. A milk-based wolfberry preparation prevents prenatal stress-induced cogni-tiveimpairment of offspring rats, and inhibits oxidative damage and mitochondrial dysfunction in vitro.Neurochem Res.2010;35:702–11. (PubMed)
 36. Hartmann D, Thürmann P.A, Spitzer V, Schalch W, Manner B, Cohn W. Plasma kinetics of zeaxanthin and 3′- dehydro-lutein after multiple oral doses of synthetic zeaxanthin.Am J Clin Nutr. 2004;7:410–7. (PubMed)
 37. Gan L, Zhang S.H, Liu Q, Xu H.B. A polysaccharide-protein complex from Lycium barba-rumupregulates cytokine expression in human peripheral blood mononuclear cells.Eur J Pharmacol. 2003;471:217–22. (PubMed)
 38. Ho Y.S, Yu M.S, Lai C.S, So K.F, Yuen W.H, Chang R.C. Characterizing the neuroprotective effects of alkaline extract of Lycium barbarum on beta-amyloid peptide neurotoxicity.Brain Res. 2007;1158:123–34. (PubMed)
 39. Gau G.W, Yang W.G, Du P. Observation of the effects of Lycium barbarum polysaccharides (LBP) in combination with LAK/IL-2 therapy in the treatment of 75 cancer patients.Chin J Oncol. 1994;16:1190–7. (PubMed)
 40. Huang L.J, Tian G.Y, Zheng G. Structure elucidation of glycan of glycoconjugate LbGp3 isolated from the fruit of Lycium barbarum L.J Asian Nat Prod Res. 1999;1:259–67. (PubMed)
 41. Jermyn M.A, Yeow Y.M. A class of lectins present in the tissues of seed plants.Aust J Plant Physiol.1975;2:501–31.
 42. Goldbohm R.A, Brants H.A.M, Hulshof K.F.A.M, Van den Brandt P. The contribution of various foods to intake of vitamin A and carotenoids in the Netherlands.Int J Vit Nutr Res. 1998;68:378–83. (PubMed)
 43. Huang C, Chen Q.L, Sun J.T, Yang W.B, Ma L.J, Wan X.D. Protective effect of Lycium bar-barumpolysaccharide and its compound recipe on pancreatic islet function in rats with streptozotocin- induced diabetes mellitus.Chin J Clin Rehabilitat. 2006;10:173–5.
 44. Gong H, Shen P, Jin L, Xing C, Tang F. Therapeutic effects of Lycium barbarum polysaccha- ride (LBP) onirradiation or chemotherapy-induced myelosuppressive mice.Cancer Biother Radiopharm. 2005;20:155–62. (PubMed)
 45. Granado F, Olmedilla B, Gil-Martinez E, Blanco I, Millan I, Rojas-Hidalgo E. Carotenoids, retinol and tocopherols in patientswith insulin-dependent diabetes mellitus and their immediate relatives.Clin Sci.1998;94:189–95. (PubMed)
 46. Hagman B, Ryd W, Skomedal H. Arabinogalactan blockade of experimental metastases to liver by murine hepatoma.Invasion Metastasis. 1991;11:348–55. (PubMed)
 47. He Y.L, Ying Y, Xu Y.L, Su J.F, Luo H, Wang H.F. Effects of Lycium barbarum polysaccharide on tumor microenvironment T-lymphocyte subsets and dendritic cells in H22-bearing mice.Journal of Chinese Integrative Medicine. 2005;3:374–7. (PubMed)
 48. Lanzavecchia A, Sallusto F. Regulation of T cell immunity by dendritic cells. 2001;106:263–6. (PubMed)
 49. Huang L.J, Tian G.Y, Qi C.H, Zhang Y.X. Structure elucidation and immunoactivity studies of glycan of glycoconjugate LbGp4 isolated from the fruit of Lycium barbarum L.Kao Teng Hsueh Hsiao Hua Heush Hsueh Pao. 2001;22:407–11. (PubMed)
 50. Li X.M, Ma Y.L, Liu X.J. Effect of the Lycium barbarum polysaccharides on age related oxidative stress in aged mice.J Ethnopharmacol. 2007;111:504–11. (PubMed)
 51. Inbaraj B.S, Lu H, Hung C.F, Wu W.B, Lin C.L, Chen B.H. Determination of carotenoids and their esters in fruits of Lycium barbarum L. by HPLC-DAD-APCI-MS.J Pharmaceut Biomed Anal. 2008;47:812–8. (PubMed)
 52. Li W, Dai S.Z, Ma W, Gao L. Effects of oral administration of Wolfberry on blood superoxide dismutase (SOD), hemoglobin (Hb) and lipid peroxide (LPO) levels in old people.Chin Trad Herb Drugs. 1991;22:251–68.
 53. Li X.M. Protective effect of Lycium barbarum polysaccharides on streptozotocin-induced oxidative stress in rats.Internat J Biol Macromolec.2007;40:461–5. (PubMed)
 54. Li D.K, Zhang J. Influence of Yishen decoction on hemorheological indexes in patients with dia-betesmellitus and diabetic nephropathy.J Clin Rehabil Tissue Eng Res. 2007;11:5854–6.
 55. Jia Y.X, Dong J.W, Wu X.X, Ma T.M, Shi A.Y. The effect of Lycium barbarum polysaccharide on vascular tension in two-kidney, one clip model of hypertension.Sheng Li Xue Bao. 1998;50:309–14. (PubMed)
 56. Jia W, Gao W.Y, Tang L. Anti-diabetic herbal drugs officially approved in China.Phytother Res. 2003;17:127–34. (PubMed)
 57. Jiang Y.D, Cao J, Dong Q.Z, Wang S.R. Experimental study of anti- atherosclerosis potency by lycium seed oil and its possible mechanism.Zhong Yao Cai. 2007;30:672–7. (PubMed)
 58. Landrum J.T, Bone R.A. Lutein, zeaxanthin, and the macular pigment.Arch Biochem Biophy. 2001;385:38–40. (PubMed)
 59. Leung I.Y.F, Tso M.O.M., Li W.W.Y, Lam T.T. Absorption and tissue distribution of zeaxanthin and lutein in rhesus monkeys after taking Fructus lycii (Qou Qi Zi) extract.Invest Ophthalmol Vis Sci. 2001;42:466–71. (PubMed)
 60. Li Z, Pen G, Zhang S. Composition and content of carotenoids in Fructus lycii.J Plant Resources Environm.1999;8:57–8. (China)
 61. Li X.L, Zhou A.G. Evaluation of the antioxidant effects of polysaccharides extracted from Lycium barbarum. Medicinal Chem Res.2007;15:471–82.
 62. Kaufman S.R. Developments in age-related macular degeneration, diagnosis and treatment.2009;64:16–9. (PubMed)
 63. Lam K.W, But P. The content of zeaxanthin in Gou Qi Zi, a potential health benefit to improve visual acuity. Food Chem.1999;67:173–6.
 64. Liu W.J, Liu H.L, Ji Y, Li Y.Y. The hypoglycemic effect of Jiangtang Huoxue capsule.Chin J Exper Trad Med Formula. 1995;3:50–1.
 65. Li Y.J, Qi C.H, Zhao X.N, Cheng J.P, Wei C.H, Zhou W.X, Zhang Y.X. Effects of glyco-conjugate and its glycan isolated from Lycium barbarum L on macrophage function.Chin Pharmacol Bull. 2005;21:1304–8.
 66. Li Q, Zhang G.J, Feng R, Fu X.H, Mao J.C, Wang Y. Clinical research of diabetic retinopathy treated with Tang-an-kang.J Chengdu Univ Trad Chin Med. 1999;1:23–6.
 67. Liu C.Y, Tseng A.Chinese Herbal Medicine. Modern Applications of Traditional Formulas. Boca Raton, FL: CRC Press; 2005.
 68. Luo Q, Cai Y, Yan J, Sun M, Corke H. Hypoglycemic and hypolipidemic effects and antioxidant activity of fruit extracts from Lycium barbarum.Life Sci. 2004;76:137–49. (PubMed)
 69. Luo Q, Li Z, Huang X, Yan J, Cai Y.Z. Lycium barbarum polysaccharides: Protective effects against heat induced damage of rat testes and H2O2-induced DNA in mouse testicular cells and beneficial effect on sexual behaviour and reproductive function of hemicastrated rats.Life Sci. 2006;79:613–21. (PubMed)
 70. Luo Q, Yan J, Li J, Zhang S. Effect of Lycium barbarum L. and its polysaccharides on decreasing serum lipids in rabbits.Acta Nutrimenta Sinica. 1997;19:415–7.
 71. Luo Q, Li J.W, Zhang S.H. Effect of Lycium barbarum polysaccharides-X on reducing blood glucose in diabetic rabbits.Chin J Trophology. 1997;19:173–7.
 72. Luo Q, Li Z.N, Yang M.L, Yan J, Cui X.Y, Jiang M. Effects of Lycium barbarum polysaccharides on human prostate carcinoma PC-3 cells and its anti-tumor effect.Acta Nutrimenta Sinica. 2008;30:78–81.
 73. Luo Q, Yan J, Li J, Zhang S. The comparative study on the antifatigue effects of crude and pure Lycium barbarum polysaccharides.Acta Nutrimenta Sinica. 1999;21:310–7.
 74. Luo Q, Yan J, Zhang S. Effects of pure and crude Lycium barbarum polysaccharides on immunopharmacology.Zhong Yao Cai.1999;22:246–9. (PubMed)
 75. Ma M, Lui G, Yu Z, Chen G, Zhang X. Effect of the Lycium barbarum polysaccharides administration on blood lipid metabolism and oxidative stress of mice fed high-fat diet in vivo.Food Chem. 2009;113:872–7.
 76. Mangione C.M, Gutierrez P.R, Lowe G, Orav E.J, Seddon J.M. Influence of age-related maculopathy on visual functioning and health-related quality of life.Am J Ophthalmol. 1999;128:45–53. (PubMed)
 77. Maeda M, Nakao M, Fukami H. 2-O-(β-D-Glucopyranosyl)ascorbic acid, process for its production, and foods and cosmetics containing compositions comprising it. 2003. Patent WO03/057707.
 78. Ma W.P, Ni Z.J, Li H, Chen M. Changes of the main carotenoid pigment contents during the dryingprocesses of the different harvest stage fruits of Lycium barbarum L.Agric Sci. 2008;7(3):363–9.
 79. National Commission of Chinese Pharmacopoeia. 2005. Pharmacopoeia of People’s Republic of China, Chemical Industry Press, Beijing, China. English version.
 80. Niu A.J, Wu J.M, Yu D.H, Wang R. Protective effect of Lycium barbarum polysaccharides on oxidative damage in skelmuscle of exhaustive exercise rats.Internat J Biol Macromolec. 2008;42:447–9. (PubMed)
 81. Peng X.M, Huang L.J, Qi C.H, Zhang Y.K, Tian G.Y. Studies on chemistry and immuno- modulating mechanism of a glycoconjugate from Lycium barbarum L.Chinese J Chem. 2001;19:1190–7.
 82. Peng X.M, Qi C.H, Tian G.Y, Zhang Y.X. Physico-chemical properties and bioactivities of a glycoconjugate LbGp5B from Lycium barbarum L.Chin J Chem. 2001;19:842–6.
 83. Peng X.M, Wang Z.F, Tian G.Y. Physico-chemical properties and activity of glycoconjugate LbGp2 from Lycium barbarum L.Yaoxue Xuebao. 2001;36:601–2. (PubMed)
 84. Potterat O. Goji (Lycium barbarum and L. chinense): Phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional usesand recent popularity.Planta Med. 2010;76:7–19. (PubMed)
 85. Pèrez-Gálvez A, Minguez-Mosquera M.I. Degradation, under non-oxygen-mediated autooxidation, of carotenoid profilepresent in paprika oleoresins with lipid substrates of different fatty acid com-position.J Agric Food Chem.2004;52:632–7. (PubMed)
 86. Potterat O, Hamburger M. Goji juice: A novel miraculous cure for longevity and well-being? A review of composition, pharmacology, health-related claims and benefits.Schweiz Zeitschr Ganzheits Medizin.2008;20:399–405.
 87. Qi C.H, Huang L.J, Zhang Y.X, Zhao X.N, Tian G.Y, Ru X.B, Shen B.F. Chemical structure and immunoactivity of the glycoconjugates and their glycan chains from the fruit of Lycium barbarum L.Chin J Pharmacol Toxicol. 2001;15:185–90.
 88. Qi C.H, Zhang Y.X, Zhao X.N, editors. et al. Immunoactivity of the crude polysaccharides from the fruit of Lycium barbarum L.Chin J Pharmacol Toxicol. 2001;15:180–4.
 89. Reboul E, Abou L, Mikail C, editors. et al. Lutein transport by Caco-2 TC-7 cells occurs partly by a facilitated process involving the scavenger receptor class B type (SR-BI)Biochem J. 2005;15:455–61. (PMC free article) (PubMed)
 90. Redgwell R.J, Fischer M. Dietary fibre as a versatile food component: An industrial perspective.Mol Nutr Food Res. 2005;49:421–535. (PubMed)
 91. Sohn D.W, Kim H.Y, Kim S.D, editors. et al. Elevation of intracavernous pressure and NO-cGMP activity by a new herbal formula in penile tissues of spontaneous hypertensive male rats.J Ethnopharmacol. 2008;120:176–80. (PubMed)
 92. Sommerburg O, Keunen J.E.E, Bird A.C, van Kuijk F.J.G.M. Fruits and vegetables that are sources for lutein and zeaxanthin: The macular pigment in human eyes.Brit J Ophthalmol. 1998;82:907–10. (PMC free article) (PubMed)
 93. Sesso H.D, Buring J.E, Christen W.G, editors. et al. Vitamin E and C in the prevention of cardiovascular disease in men. The Physicians’ Health Study II randomized controlled trial. 2008;300:2123–33. (PMC free article) (PubMed)
 94. Sun W.J. Therapeutic effect of Lycium barbarum polysaccharides in combination with irradiation and BCNU in brain G422 tumour-bearing mice.Chin J Clin Oncol. 1994;21:930–2.
 95. Rink L, Cakman I, Kirchner H. Altered cytokine production in the elderly.Mech Ageing Dev. 1998;102:199–209. (PubMed)
 96. Sze S.C.W, Song J, Chang R.C.C, Zhang K.Y, Wong R.N.S, Tong Y. Research advances on the anti-aging profile of Fructus lycii: An ancient Chinese herbal medicine.J Comp Int Med. 2008;5:1–17.
 97. Tan S.M. Study on the hypoglycemic effect of wolfberry.J Southern Medical Univ. 2008;28:2103–4.
 98. Thomas G.D, Zhang W, Victor R.G. Nitric oxide deficiency as a cause of clinical hypertension: Promising new drug targets for refractory hypertension. 2001;285:2055–7. (PubMed)
 99. Thomè O.W. 1885. Flora von Deutschland, Osterreich und der Schweiz. Gera, Germany.
 100. Tian L.M, Wang M. The hypoglycemic effect and pancreatic tissue histomorphology study of wolfberry.Trad Chin Med J. 2005;4:48–51.
 101. Toyoda-Ono Y, Maeda M, Nakao M, Yoshimura M, Sugiura-Tomimori N, Fanalogue isolated from lycium fruit.J Agric Food Chem.2004;52:2092–6. (Pukami H. 2-O-(β-D- Glucopyranosyl)ascorbic acid, a novel ascorbic acid ubMed)
 102. Tucker K.L, Chen H, Vogel S, Wilson P.W.F, Schaefer E.J, Lammi-Keefe C.J. Carotenoid intakes, assessed by dietary questionnaire, are associated with plasma carotenoid concentrations in an elderly population.J Nutr.1999;129:438–45. (PubMed)
 103. Tyssandier V, Lyan B, Borel P. Main factors governing the transfer of carotenoids from emulsion lipid droplets to micelles.Biochimica et Biophysica Acta. 2001;1533:285–292. (PubMed)
 104. Van Holst G.J, Clarke A.E. Quantification of AGP in plant extracts by single radial gel diffusion.Anal Biochem.1985;148:446–50. (PubMed)
 105. Wang J.K, Bertholet R, Watzke H, Ducret P, Bucheli P. Delivery of functional ingredients. 2005. Patent WO2005092121 A2.
 106. Wang Z.Y. Study on active component from the fruit of Lycium barbarum in different regions.Bullet Botan Res.2003;23:337–9.
 107. Wang L, Dong J, Jiang L.Z, editors. et al. The effects of LBP-D, hypoglycemic agents, alone or in combination, on blood glucose and immune functions in alloxan-induced diabetes mice.J Yunnan Univ. 1999;21:186–88.(Natural Sciences Edition)
 108. Wang B.K, Xing S.T, Zhou J.H. Effect of Lycium barbarum polysaccharides on the immune responsesof T, CTL and NK cells in normal and cyclophosphamide-treated mice.Chin J Pharmacol Toxicol. 1990;4:39–43.
 109. Weller P, Breithaupt D.E. Identification and quantification of zeaxanthin esters in plants using liquid chromatography-mass spectrometry.J Agric Food Chem. 2003;51:7044–9. (PubMed)
 110. Wu H, Guo H, Zhao R. Effect of Lycium barbarum polysaccharide on the improvement of antioxi-dantability and DNA damage in NIDDM rats.Yakugaku Zasshi. 2006;126:365–71. (PubMed)
 111. Wang Y, Zhao H, Sheng X, Gambino P.E, Costello B, Bojanowski K. Protective effect of Fructus lycii polysaccharides against time and hyperthermia-induced damage in cultured seminiferous epithe-lium.J Ethnopharmacol. 2002;82:169–75. (PubMed)
 112. Wu Z.Y, Raven P.H.Flora of China.  17. St. Louis: Science Press, Beijing, and Missouri Botanical Garden Press; 1994. 2005.
 113. Wysong A, Lee P, Sloan F. Longitudinal incidence of adverse outcomes of age-related macular degeneration.Arch Ophthalmol.2009;127:320–7. (PMC free article) (PubMed)
 114. Xin Y.F, Zhou G.L, Deng Z.Y, editors. et al. Protective effect of Lycium barbarum on doxorubicin-induced cardiotoxicity.Phytother Res. 2007;21:1020–4. (PubMed)
 115. Xu S.L, Huang J, Tian G.Y. Effects of LbGp on the intracellular free calcium concentration of cardiomyocytes induced by hypoxia and KCl.Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2005;30:534–8. (PubMed)
 116. Yin G, Dang Y. Optimisation of extraction technology of the Lycium barbarum polysaccharides by Box-Behnken statistical design.Carbohydr Polymers. 2008;44:603–10.
 117. Yeum K.J, Booth S.L, Sadowski J.A, editors. et al. Human plasma carotenoid response to the ingestion of controlled diets high in fruits and vegetables.Am J Clin Nutr. 1996;64:594–602. (PubMed)
 118. Yu M.S, Lai C.S, Ho Y.S, editors. Characterization of the effects of anti-aging medicine Fructus lycii on beta-amyloid peptide neurotoxicity.Int J Mol Med. 2007;20:261–8. (PubMed)
 119. Yu M.S, Leung S.K, Lai S.W, editors. et al. Neuroprotective effects of anti-aging oriental medicine Lycium barbarum against beta-amyloid peptide neurotoxicity.Exp Gerontol. 2005;40:716–27. (PubMed)
 120. Yu D.H, Wu J.M, Niu A.J. Health promoting effect of LBP and healthy Qigong exercise on physiological functions in old subjects.Carbohydr Polym. 2009;75:312–6.
 121. Yuan L.G, Deng H.B, Chen L.H, Li D.D, He Q.Y. Reversal of apoptotic resistance by Lycium barbarum glycopeptide 3 in aged T cells.Biomed Environ Sci. 2008;21:212–7. (PubMed)
 122. Zhang M, Chen H. Effects of a glycoconjugate from Lycium barbarum on body composition in growing mice.J Sci Food Agric. 2006;86:932–6.
 123. Zhang M, Chen H, Huang J, Zhong L, Zhu C, Zhang S. Effect of Lycium barbarum polysac-charide on human heptoma QGY7703 cells: Inhibition of proliferation and induction of apoptosis.Life Sci. 2005;76:2115–24. (PubMed)
 124. Zhang M, Zhang S.H. Study on structure of Lycium barbarum L. polysaccharide.Food Res Devel. 2007;28:74–7.
 125. Zhang G.Q, Zhang W. Heart rate, lifespan, and mortality risk.Ageing Res. 2009;8:52–60. (PubMed)
 126. Pharmacological study on water extract of wolfberry. In: Zhao C, editor; Bai S, editor.In Research on Ningxia Wolfberry (Lycium barbarum)  1. Ningxia People’s Publishing House; Yinchuan, China: 1998. p. 604.
 127. Zhao Z.An Illustrated Chinese Materia Medica in Hong Kong. School of Chinese Medicine, Hong Kong Baptist University, Chung Hwa Book Co. Ltd; Hong Kong, China: 2004. p. 127.
 128. Zhao H, Alexeev A, Chang E, Greenburg G, Bojanowski K. Lycium barbarum glycoconjugates: Effect on human skin and cultured dermal fibroblasts.Phytomedicine (Jena) 2005;12:131–7. (PubMed)
 129. Zhao R, Li Q, Xiao B. Effect of Lycium barbarum polysaccharide on the improvement of insulin resistance in NIDDM rats.Yakugaku Zasshi. 2005;125:981–8. (PubMed)
 130. Zhao W, Swanson S.A, Ye J, editors. et al. Reactive oxygen species impair sympathetic vasoregulation in skelmuscle in angiotensin II-dependent hypertension. 2006;48:637–43. (PubMed)
 131. Zhou X.L, Sun P.N, Bucheli P, Huang T.H, Wang D.F. FT-IR methodology for quality control of arabinogalactan protein (AGP) extracted from green tea (Camellia sinensis)J Agric Food Chem. 2009;57:5121–8. (PubMed)
 132. Zhou L, Leung I, Tso M.O.M, Lam K.W. The identification of dipalmityl zeaxanthin as the major carotenoid in Gou Qi Zi by high pressure liquid chromatography and mass spectrometry.J Ocular Pharmacol Therapeut.1999;15:557–65. (PubMed)
 133. Zhu J, Zhao L.H, Zhao X.P, Chen Z. Lycium barbarum polysaccharides regulate phenotypic and functional maturation of murine dendritic cells.Cell Biol Int. 2007;31:615–9. (PubMed)
 134. Zhu J, Zhao L.H, Chen Z. Stimulation by Lycium barbarum polysaccharides of the maturation of dendritic cells in murine bone marrow.J Zhejiang University Medical Sciences. 2006;35:648–52. (PubMed)

 

 

 

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

©2015

contact us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?