Σε αντίθεση με την κοινή, ελληνική αντίληψη που θέλει τη Samba, να είναι η βασίλισσα των ερωτικών, λατινικής καταγωγής χορών, είναι κοινό μυστικό ανάμεσα στους απανταχού χορευτές, ερασιτέχνες και μη, πως ο χορός της απόλυτης αγάπης και του φλογερού πάθους είναι η Rumba!

Η Rumba αφηγείται μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν αρρενωπό, φλογερό εραστή και μια παιχνιδιάρα και γεμάτη πάθος, ερωμένη. Όλες οι σύγχρονες χορογραφίες Rumba, είτε είναι εντυπωσιακές και άρτιες τεχνικά, είτε όχι, αυτό περιγράφουν. Έτσι, ακόμη και αν δε χορεύει κανείς, παρακολουθώντας και μόνο, ένα ζευγάρι να χορεύει Rumba, δε μπορεί παρά να αναδυθούν από το βάθος της ψυχής του, βαθειά συναισθήματα αγάπης, ερωτικού πάθους, αισθησιασμού, στοργής, συντροφικότητας, χαράς…

 

Η ιστορία της Rumba.

Η Rumba είναι από τους παλαιότερους, ιστορικά, λατινικούς χορούς με καταγωγή από την Κούβα. Πρωτοχορεύτηκε στις ΗΠΑ μόλις το 1925, ενώ σήμερα είναι παγκοσμίως γνωστή και αγαπητή. Είναι δε, ένας από τους πέντε λάτιν χορούς που θα κληθεί κάποιος να χορέψει αν πάρει μέρος σε κάποιον επίσημο ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό διαγωνισμό.

Πριν από τη γέννηση του χορού Rumba, με τη μορφή που τη ξέρουμε σήμερα, η λέξη  Rumba,  ήταν ένας γενικός όρος που περιέγραφε περισσότερο ένα είδος μουσικής πάρα ένα είδος χορού. Η ακριβής έννοια του ονόματος ποικίλει στις διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η λέξη Rumba όμως, προέρχεται από το ρήμα rumbear, το οποίο σημαίνει περιφραστικά «παρευρίσκομαι σε συναθροίσεις και χορεύω».

Ο χορός πρωτοεμφανίστηκε στην Κούβα πριν από 200 περίπου χρόνια, μαζί με τους αφρικάνικης καταγωγής σκλάβους, που αφίχθησαν εκεί μέσω της Ισπανίας. Η αρχική αφρικάνικη Rumba, ήταν ένας παραδοσιακός χορός ιδιαίτερα άγριος και γρήγορος, που αναπαριστούσε συνουσία, γι’ αυτό και θεωρήθηκε ότι έθιγε τη χορευτική κουλτούρα αλλά και ηθική των Κουβανέζων. Αυτός ήταν και ο λόγος, που η Rumba  απαγορεύτηκε δια νόμου να χορεύεται, ως ένας άγριος και υποτιμητικός χορός, που σε κάθε περίπτωση έθιγε κυρίως την υπόσταση της ντάμας, στο πρόσωπο της οποίας οι κουβανέζοι καθρεφτίζουν, την μητέρα- την «όποια» μητέρα- και τρέφουν γι’ αυτήν ιδιαίτερο σεβασμό.

Οι Κουβανέζοι όμως, ως ελεύθερες χορευτικές ψυχές, αθέτησαν το νόμο αυτό του Κράτους τους και χόρευαν Rumba, στην ηπιότερη – δική τους εκδοχή στα κρυφά, έτσι ώστε, τελικά, ο χορός να διατηρηθεί στο χρόνο και να εξελιχθεί. Το 1925, ο νόμος της κατάργησης έπαψε να υφίσταται. Οι κουβανέζοι είχαν καταφέρει, με το δικό τους μοναδικό τρόπο, να εξαλείψουν τα αφρικάνικα στοιχεία του χορού, να τον εναρμονίσουν πλήρως με τη χορευτική τους κουλτούρα και  να τον εντάξουν στη χορευτική καθημερινότητα τους. Από το 1930 και μετά, η Rumba άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστή και αγαπητή, ώστε να χορεύεται και να εξελίσσεται μέχρι και σήμερα.

 

Χαρακτηριστικά της Rumba.

Αργή στο ρυθμό της, η Rumba είναι αρκετά εύκολη, για να μάθει κανείς τα πρώτα του χορευτικά βήματα και συνάμα, πολύ δύσκολη για να φτάσει σε επίπεδο να την χορεύει τεχνικά άρτια. Μην ξεχνάμε ότι στους αργούς, σε ρυθμό, χορούς, οι ατέλειες στην κίνηση φαίνονται στο κοινό πολύ περισσότερο απ’ ότι στους πιο γρήγορους. Οι κινήσεις των χορευτών πρέπει να αναδύουν αισθησιασμό, αλλά και ρομαντισμό και σοβαρότητα, χωρίς καμία έκφραση σεξισμού, όπως στη Samba. Η Rumba πρέπει να περιγράφει το φλερτ, το παιχνίδισμα ανάμεσα στο ζευγάρι, τον έρωτα και το πάθος και να μην εστιάζει στην ερωτική πράξη αυτή καθ’ αυτή. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εκφράζονται πολύ ξεκάθαρα οι ρόλοι των δυο φύλων, με τον στιβαρό καβαλιέρο να καθοδηγεί με σιγουριά τη χαριτωμένη, παιχνιδιάρα ντάμα του στο χορό, όπως ακριβώς συμβαίνει ή θα έπρεπε να συμβαίνει και στη ζωή.

 

Είδη Rumba.

Σήμερα, υπάρχουν διάφορες τεχνοτροπίες για να χορέψει κανείς Rumba, οι οποίες όμως δε έχουν καμία απολύτως σχέση με την αρχική κουβανέζικη Rumba, από την οποία και κατάγονται. Για την ακρίβεια, η Rumba, έτσι όπως χορεύεται σήμερα, μοιάζει περισσότερο με το κουβανέζικο Son, αλλά και το Danzon, δυο πολύ αργούς χορούς – παρακλάδια της Κουβανέζικης Rumba.

H πιο εύκολη τεχνικά, εκδοχή του χορού, είναι η λεγόμενη American ή αλλιώς Ballroom Rumba, η οποία χορεύεται με κλειστή αγκαλιά και έχει προκαθορισμένα χορευτικά βήματα που εναλλάσσονται, με τον καβαλιέρο να δίνει συγκεκριμένα «χορευτικά σήματα» στην ντάμα του για να τον ακολουθήσει. Η Rumba American style είναι η πιο εύκολη εκδοχή του χορού γιατί απαιτεί μόνο τη γνώση των βημάτων από τους χορευτές, χωρίς ιδιαίτερα δύσκολη τεχνική. Χορεύεται δε, σε αποκλειστικά σε κοινωνικό επίπεδο, γιατί δεν περιλαμβάνει χορογραφία. Οποιοσδήποτε καβαλιέρος μπορεί να ζητήσει να χορέψει με οποιαδήποτε ντάμα, αρκεί ο καθένας τους να γνωρίζει τα βήματα που του αντιστοιχούν. Η Rumba American style, είναι ιδανική για να ξεκινήσει να μαθαίνει κάποιος latin χορούς αλλά και για τους χορευτές μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, το πιο αγαπητό και δημοφιλές style του χορού, είναι η λεγόμενη Rumba International style ή αλλιώς «αθλητική». Είναι η πιο δύσκολη τεχνικά,  εκδοχή της Rumba, που χορεύεται και επίσημα στους περισσότερους ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς διαγωνισμούς. Για να χορέψει κανείς Rumba International Style, θα πρέπει να γνωρίζει βασικές κινήσεις του χορού, ενώ όλο το υπόλοιπο κομμάτι του, προϋποθέτει φαντασία μιας και πρόκειται για χορογραφία. Το ζευγάρι χορεύει σε ανοιχτή θέση και απαιτείται άρτια τεχνική και χορευτική έκφραση για να βγει ένα όμορφο χορευτικό αποτέλεσμα. Παρά τη δυσκολία που έχει στη τεχνική, η Rumba International style, σε ξεσηκώνει.. πρόκειται για την αποθέωση του χορευτικού αισθησιασμού!

 

Rumba λοιπόν…

Ο αισθησιακός χορός της καρδιάς, του ρομαντισμού και του πάθους. Την αγαπάμε και τη χορεύουμε όλο και περισσότερο οι ερασιτέχνες χορευτές και στην Ελλάδα. Την απολαμβάνουμε όταν τη βλέπουμε να την χορεύουν άρτιοι τεχνικά και εκφραστικά επαγγελματίες χορευτές απ’ όλα τα μέρη της γης.

Όσο για εσάς που δεν ασχολείστε ιδιαίτερα με το χορό, αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσετε ως εμπειρία… θα ερωτευτείτε!

Άρτεμις Χριστίνα Μ.

Θερμές ευχαριστίες για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού:

Στη Satolia Dance Productions και τη Θεοδώρα Σατολιά προσωπικά, για τη όλη συνεισφορά της στο Beauty Guard.

Στους πρωταθλητές Latin International, Juri Dimitrov και Στεφανία Τσέρτου.

Την αγαπημένη φίλη και εξαιρετική χορεύτρια και δασκάλα, Ευα Στεφανάκου.

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

©2015

contact us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?