Μεταξύ Γαλλίας, Βελγίου και Γερμανίας βρίσκεται το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, μια χώρα με έκταση όσο ένας μέσος νομός της Ελλάδας και πληθυσμό περί το μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Το Λουξεμβούργο είναι εξολοκλήρου ηπειρωτική χώρα, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, όμως έχει έντονο υγρό στοιχείο, λόγω του ότι βρέχεται από παραπόταμους του Ρήνου (Μόζελλα κ.ά.).

Υπάρχει ως κράτος στα σημερινά του σύνορα από τις Συνθήκες του 1837, που μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους καθόρισαν εν πολλοίς το μέλλον της Ευρώπης. Υπέστη κατά καιρούς κατακτήσεις από Φράγκους, Αψβούργους, Ολλανδούς, Γερμανούς και άλλους, με αξιοσημείωτη εθνική αντίσταση προς τους Γερμανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που βοήθησε την τελική απελευθέρωση από τις ΗΠΑ. Σήμερα αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, φανατικός θιασώτης της συνεργασίας και της ειρήνης, ίσως λόγω και της ανασφάλειας, που προκαλεί το μέγεθός του.

Ως οικονομία, διαθέτει αξιοσημείωτο πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), που βέβαια δεν επαρκεί να καλύψει την εσωτερική ζήτηση, και κυρίως αποτελεί χώρα παροχής υπηρεσιών (τραπεζικών, χρηματοπιστωτικών, ασφαλιστικών κ.ά.). Η πρωτεύουσα, πόλη του Λουξεμβούργου, αποτελεί έδρα υπερεθνικών θεσμών (Ευρωκοινοβουλίου, Δικαστηρίου κ.ά.).

Το 40% του πληθυσμού είναι μετανάστες, κυρίως από χώρες της Ευρώπης. Ένα άλλο σημαντικό τμήμα πληθυσμού εργάζεται στο έδαφός του, αλλά κατοικεί στις τρεις όμορες χώρες κοντά στα σύνορα, για να αποφεύγει το υψηλό κόστος διαμονής. Έτσι, μπαίνει στη χώρα το πρωί και βγαίνει από αυτήν το απόγευμα.

Η ανεργία είναι μονοψήφια σε ποσοστό και το κατά κεφαλήν εισόδημα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Προστατευμένος φορολογικός παράδεισος, αλλά και με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, παρέχει υψηλό επίπεδο φυσικής και κοινωνικής ασφάλειας στους κατοίκους του.

Εξυπηρετείται από πυκνό δίκτυο τρένων και λεωφορείων. Οι αυτοκινητόδρομοι είναι ασφαλείς, ωστόσο δεν είναι απαλλαγμένοι από συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής. Υπάρχει έντονη κουλτούρα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (50 ευρώ κοστίζει η μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών για όλη τη χώρα). Το αυτοκίνητο τελεί σχεδόν υπό διωγμό, αν ληφθεί υπόψη η συχνή παρουσία διαβάσεων πεζών και η αυστηρή διαγράμμιση των δρόμων και προτεραιότητα στους πεζούς, τα ποδήλατα και τα ΜΜΜ.

Αποτελεί κοινοβουλευτική δημοκρατία με Αρχηγό του Κράτους το Μεγάλο Δούκα Henri. Σύμβολο του Έθνους αποτελεί η γιαγιά του Charlotte, που ηγήθηκε του Κράτους από το 1919 ως το 1964 και από την εξορία της δραστηριοποιήθηκε έντονα προς την κατεύθυνση της αυτονομίας και απελευθέρωσης της χώρας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με σημαία την τοπική γλώσσα, τα λουξεμβουργιανά, που αποτελούν μία από τις τρεις επίσημες (μαζί με τα γαλλικά και τα γερμανικά). Η εθνική επέτειος της χώρας (23/6) προέκυψε από τη μεταφορά των γενεθλίων της Charlotte (23/1) σε μήνα χωρίς χιονοπτώσεις. Τόση αγάπη!

Πολιτικά, η χώρα κυβερνάται από το 2013 από ένα τριμερή συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων, που κατέλαβαν τις θέσεις 2 έως 4 στις τελευταίες εκλογές, αφήνοντας το επί δεκαεξαετία πρώην κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του νυν προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην αντιπολίτευση, μολονότι πρώτο σε ψήφους (βλέπετε εκεί με το 35% των ψήφων που έλαβε δεν απέκτησε αυτοδυναμία).

Ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ, 40 ετών, δικηγόρος, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Θεσσαλονίκη μας στο Ναυτιλιακό Δίκαιο.

Στη χώρα ζουν περίπου 1.200 Έλληνες, που εργάζονται και προκόβουν και έχουν οδηγήσει στο να υπάρχει μια απολύτως ισορροπημένη άποψη για τη χώρα μας, μακριά από τους αφορισμούς και τις προκαταλήψεις γενικά των φιλογερμανικών βορειοευρωπαϊκών λαών.

Σπάνια προτείνεται ως αυτοτελής ταξιδιωτικός προορισμός, όμως, ζώντας εκεί για περίπου δύο μήνες, φιλοδοξώ να επιχειρηματολογήσω εναντίον αυτής της συνήθους πρακτικής. Το Λουξεμβούργο ανταμείβει τον επισκέπτη του πολλαπλά:

  • Η πρωτεύουσα καθαυτή αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, λόγω του ότι αποτελεί μεσαιωνικό οχυρό, χτισμένο στην κοιλάδα του Mozelle, σε δύο πλαγιές, με αποστομωτική θέα, πρασινάδα και ισορροπία νέου-παλιού.
  • Όλη η επαρχία είναι γεμάτη μεσαιωνικά κάστρα, με κορυφαίο αυτό του Vianden, που αποτελεί και την κοιτίδα του νυν δουκικού Οίκου.
  • Οι δασοσκεπείς Αρδέννες στο Βορρά αποτελούν ιδανικό χώρο για τους φυσιολάτρες (περπάτημα, ορειβασία, κωπηλασία σε ποταμό κ.ά.).
  • Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα μουσεία (τα μισά στην πρωτεύουσα), που καλύπτουν όλα τα πιθανά πεδία ενδιαφέροντος του επισκέπτη (ιστορικό-αρχαιολογικό, της Πόλης, Μοντέρνο, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Σένγκεν για την ευρωπαϊκή ενοποίηση κ.ά.).
  • Έχει νυχτερινή ζωή στην πρωτεύουσα (Τετάρτες, Παρασκευές και Σάββατα) και μετά τα μεσάνυχτα.
  • Έχει πανέμορφα, καταπράσινα χωριά (Κλερβώ, Ες-συρ-Συρ, Έτελμπρουκ, Έχτερναχ, Βιάντεν, Σένγκεν), σε απόσταση μέχρι 1 1/2 ώρας από την πρωτεύουσα, στα οποία γίνονται συχνά εκθέσεις, παζάρια, πανηγύρια και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Στη συμπρωτεύουσα Ες-συρ-Αλζέτ υπάρχει η μεγαλύτερη αγορά και σταδιακά μεταφέρεται σε αυτήν το πανεπιστήμιο.
  • Είναι στρατηγικά τοποθετημένο, σε αποσταση το πολύ 3 ωρών από σημαντικούς προορισμούς (Παρίσι, Στρασβούργο, Βρυξέλλες).

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες είναι ότι νόμισμα της χώρας είναι προφανώς το ευρώ, έχει ώρα κεντρικής Ευρώπης (μία ώρα πίσω από εμάς), αεροδρόμιο (στο οποίο όμως δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Ελλάδα) και ρεύμα 220 Volt. Το γενικό επίπεδο τιμών, αν εξαιρεθεί η διαμονή, δεν απέχει ιδιαίτερα από το δικό μας. Οι μισθοί, βέβαια, είναι μια άλλη ιστορία. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι το επίδομα ανεργίας (που χορηγείται για μέχρι 12 μήνες) είναι το 80% του εκάστοτε τελευταίου μισθού (όποιος και αν ήταν αυτός) και παντως όχι μικρότερο των 1.800 ευρώ. Τα αγγλικά μιλιούνται αρκετά, ενώ οι άνθρωποι στο σέρβις ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφετεριών μιλούν περισσότερο τα γαλλικά.

Οπωσδήποτε δοκιμάστε το ρόφημα σοκολάτας, που σερβίρεται ως στέρεο κομμάτι σοκολάτας διαφόρων γεύσεων στερεωμένο στην άκρη ξύλινου κουταλιού, το οποίο βυθίζεται σε ποτήρι καυτού κατσικίσιου γάλακτος, ξεχωριστά σερβιριζόμενου.. Μην φύγετε χωρίς την εμπειρία..

current_Panos

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

©2015

contact us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?