Ανεξάρτητα από το αν και τι ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ζούμε ιστορικές στιγμές. Κι αυτό γιατί τη χώρα κυβερνά ένας συνασπισμός δύο κομμάτων, που ασκούν κεντρική εξουσία για πρώτη φορά (και λέω κεντρική, γιατί ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει διοικήσει κατά καιρούς σε τοπικό επίπεδο, λ.χ. Περιφέρεια Αττικής). Δύο χώροι εκ πρώτης όψεως διαφορετικοί (“ριζοσπαστική” αριστερά και “λαϊκή” δεξιά), που συνυπάρχουν πιο αρμονικά από όσο θα περίμενε κανείς, προς το παρόν τουλάχιστον.

Δεν θα επαναλάβουμε αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Ο πάνσοφος λαός τον επέλεξε, σε γνώση του, με το πρωτοφανές για αριστερό κόμμα 36,3%. Θα ήθελα να σταθούμε για λίγο στο στυλ και την εικόνα, αυτήν που η εποχή αποθεώνει και απαιτεί (ενίοτε επαιτεί κιόλας..). Στην εκφορά των εξωλεκτικών αποχρώσεων που εκπέμπονται.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι “φρουροί” του, Νίκος Παππάς και Γαβριήλ Σακελλαρίδης, λανσάρουν τα ανοικτά πουκάμισα και τα χαλαρά κοστούμια. Παρεξήγηση. Μόνο χαλαροί δεν είναι. Απλά διατρανώνουν τη ρήξη με την καθεστηκυία αισθητική του λαιμοδέτη. Μας αρέσει. Άνθρωποι στην τέταρτη-βαριά πέμπτη δεκαετία είναι. Ο Αλέξης του 1974, ο Γαβριήλ του 1980.

Εκεί που το στυλ αποθεώνεται είναι στο νέο fashion idol της κυβέρνησης ΣΑΝΕΛ (ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ), Γιάνη Βαρουφάκη. Εκρηκτικός, σχεδόν ανατινάξιμος (γνήσιος Κριός), απρόβλεπτος, ευφυής, εξωστρεφής, ολιστικός, σχεδόν avatar του εαυτού του, προτάσσει καρώ κασκόλ, πουκάμισα έξω από παντελόνια, κόκκινες ρίγες σε γιακάδες,  νεοπόπ slang και μια αισθητική “γλώσσα έξω” σε πρωτόκολλα και ισορροπίες. Τα media ακόμα και να τον μισούν αγαπούν, αναδείχθηκε σε Lady Gaga του ευρωπαϊκού πολιτικού ρεπορτάζ, σε sex symbol μεταγκουζγκουνικής εικονοκλασίας, και ποτέ δεν θα μάθουμε αν τα επιμελώς ασαφή διαπραγματευτικά του κέρδη (;) οφείλονται σε αντικειμενική δεινότητα πειθούς ή (/και ή κυρίως) σε ασυνείδητη αισθητική επιβολή μιας εξωστρέφειας, που εκχυδαϊζει χωρίς να φθηναίνει το “ευρωπαϊκό” επίπεδο διαλόγου.

Λυπάμαι για το 4,8% που επέλεξε τους ΑΝΕΛ, αλλά θα σας απογοητεύσω. Πέραν ίσως της κομψοτάτης Αναπληρωτή Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, δεν υπάρχει πεδίο σχολίασης. Η αντιμνημονιακή ρητορική (που μοιραία δεν μπορεί να εγείρει μεταμνημονιακές προσεγγίσεις) συνοδεύεται από ασφυκτικά παλαιοαστικά στυλ , του Προέδρου συμπεριλαμβανομένου. Ένα ωτομοτρίς, που οπωσδήποτε θα διδάσκεται στις σχολές μάρκετινγκ ως επιτυχής προεκλογική σημειολογία, δεν αρκεί, για να αντισταθμίσει τα βαρετά έως παλιομοδίτικα μπλέιζερ και ένα τουλάχιστον ατυχές κατά την ορκωμοσία ταγέρ της κατά τα άλλα συμπαθέστατης Αναπληρωτή Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά.

Συνοψίζοντας, η προνηπιακή μας κυβέρνηση, μπορεί να φέρει ή να μην φέρει νέο Μνημόνιο-ή-όπως-θες-πες-το, μπορεί να φέρει ή να μην φέρει ελπίδα, σίγουρα όμως έχει φέρει νέα ήθη στην αισθητική. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και το όψιμο ανδρεοπαπανδρεϊκό αξάν του πρωθυπουργού, μιλάμε αναπόδραστα για πενήντα (τουλάχιστον) αποχρώσεις του στυλιστικού πολιτικού ροζ, από ταγάρια πρώην συνιστωσών μέχρι haute couture και από λαδί σακάκια κλαδικών μέχρι επώνυμα, κολαριστά κασκόλ. Προσοχή, Γιάνη μου και Γαβριήλ, πέραν των προσδοκιών, καραδοκεί και η αστυνομία μόδας..

 

current_Panos

0 Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

©2015

contact us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?